O noua cuponiada si un nou SIF stau sa se nasca. Este vorba de Fondul Proprietatea, destinat despagubirii proprietarilor ale caror locuinte nationalizate nu pot fi retrocedate in natura. Fondul va functiona ca o societate de investitii, iar la ea vor primi titluri de despagubire (si apoi actiuni) proprietarii de case nationalizate care nu au avut norocul sa li se restituie proprietatea in natura. Legea privind Fondul Proprietatea face parte din legile proprietati pentru care guvernul isi va asuma in aceasta luna raspunderea in Parlament.
Cuantumul despagubirilor cerute de fostii proprietari era stabilit la echivalentul a 9 miliarde de euro, conform datelor de la fosta Comisie pentru aplicarea Legii 10 (a retrocedarii imobilelor nationalizate). Potrivit datelor existente la nivel oficial, exista peste 210.000 cereri de revendicare a fostelor proprietati. Dintre acestea, 128.000 sunt imobile care au fost nationalizate. Guvernul va restitui in natura tot ce poate fi restituit, inclusiv sedii de partide, ministere, ambasade, scoli etc. Numarul acestor imobile nu depaseste 5.000.

Fondul, destinat despagubirii proprietarilor ale caror locuinte nationalizate nu pot fi retrocedate in natura, va fi constituit din actiuni la circa 100 de societati. Cetatenii vor primi pentru inceput titluri de despagubire, hartii de valoare care se vor trasforma ulterior in actiuni. Potrivit unui algoritm stabilit de Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, valoarea despagubirii va fi compensata prin aceste titluri. Initial, cetatenii depind de calculul statului pentru a li se stabili cat au de primit, apoi piata va oferi un pret. Guvernul spune ca imobilele vor fi evaluate conform standardelor internationale.

Titlurile de despagubire vor fi certificate emise de Cancelaria premierului, prin Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, in numele si pe seama statului roman. Ele nu pot fi vandute sau cumparate inainte de conversia lor in actiuni emise de Fondul Proprietatea. Fondul va fi infiintat, prin hotarare de Guvern, in termen de 180 de zile de la intrarea in vigoare a legii.

Capitalul social al Fondului va fi impartit in actiuni care vor fi transmise gratuit catre titularii titlurilor de despagubire, sau succesorilor acestora. Fondul va functiona sub forma unei societati de investitii, detinuta initial in intregime de statul roman, in calitate de actionar unic, pana la transmiterea actiunilor din proprietatea statului catre persoanele fizice despagubite.

In termen de cel mult 30 de zile de la constituire, Fondul Proprietatea va incepe procedura legala necesara pentru admiterea actiunilor la tranzactionare pe piata operata de Bursa de Valori Bucuresti, astfel incat titularii acestora sa le poata vinde in orice moment.

Fostul ministru al Finantelor, Daniel Daianu, sfatuieste pe viitorii actionari ai Fondului sa nu vanda repede. Sunt persoane in varsta care vor vrea sa vanda repede. Nu le sfatuiesc. Sansele ca economia romaneasca sa mearga bine in urmatorii ani sunt mult mai mari decat sa mearga prost. Cei care vor astepta vor avea de castigat, este de parere Daianu. Ministrul-delegat pentru relatia cu parlamentul, Bogdan Olteanu,

le-a sugerat oamenilor ca e mai bine sa vanda actiunile. Pana in primavara viitoare vor putea fi transformate actiunile in bani a spus Olteanu. Pana la constituirea Fondului Proprietatea, institutiile implicate ale statului vor incepe procedurile legale de derulare si incheiere de oferte publice secundare de vanzare pentru pachete de actiuni de minimum 5%, emise de aceste societati, precum si pentru admiterea acestora la tranzactionare pe piata operata de Bursa de Valori Bucuresti. Sergiu Oprescu, presedintele Bursei de Valori Bucuresti spune ca sensul listarii initiale a unui pachet de 5% al unora dintre comapnii este acela de a afla valoarea de piata a activelor pe care statul le pune la dispozitia fostilor proprietari. Astfel o sa fie suprize: societati care apar in acte cu un capital social apreciabil, dar aflate in dificultati economice, s-ar putea sa aiba o valoare mica de piata.

Autoritatile apreciaza acum ca din portofoliul pe care il au, se pot acoperi cererile de retrocedare. Ele pluseaza si spun ca daca nu vor fi acoperite cererile, portofoliul fondului Proprietatea va fi majorat. Chiar ieri s-a anunta ca si Posta Romana (cu 25% din actiuni) va intra in protofoliul fondului. Pana la finalizarea procedurilor de despagubire, Ministerul Finantelor Publice va reprezenta statul roman ca actionar al Fondului Proprietatea si va exercita toate drepturile care decurg din aceasta calitate.

Pentru desemnarea societatii de administrare a Fondului, Ministerul Finantelor Publice va organiza, in termen de cel mult patru luni de la data intrarii in vigoare alegii, o licitatie internationala. Este foarte bine daca se va alege o societatea de administrare straina care sa aiba oameni profesionisti pentru o administrare buna a fondului. Trebuie ca administratorii sa nu fie manati de interese individuale.

Fondul trebuie sa aiba o strategie pe termen lung, sa functioneze ca o banca de investitie, ne-a declarat Daniel Daianu.

Desi seamana cu un SIF, Fondul Proprietatea are si diferente fata de acesta: nu exista o limita pentru detinerea de actiuni.

Astfel, cineva care detine un pachet importanat de actiuni poate schimba societatea de administrare si controla in intregime Fondul.

Creante greu de recuperat

In Fond intra in proportie de 100% creanta detinuta de statul roman la Combinatul Krivoirog din Ucraina, precum si creantele externe ale statului in relatia cu Sudan, Siria, Mozambic, Libia, Republica Guineea, Republica Centrafricana, Congo, Nigeria, Republica Democrata Congo, Somalia, Tanzania, Republica Democrata Coreeana, Cuba si Republica Mongolia.

Datoriile acestor tari sunt, conform datelor Ministerului de Finante, in valoare de circa 2,5 miliarde euro. Din acestea nu putem recupera prea mult. Fostul ministru de Finante, Daniel Daianu, ne spune ca in trecut gradul de recuperare a unor datoriei a fost de 20-30%. Gradul de recuperare a datoriei depinde de relatiile politice cu tara respectiva, ne spune Daianu. Noi putem sa vindem aceste creante, tot la un pret mic, unor vanatori de creante, care apoi este treaba lor cum le recupereaza de la acele tari. Oricum multe din creantele Romaniei sunt inghetate de ani buni.

Daca facem un calcul optimist, putem spune ca vom recupera cel mult un miliard de dolari.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri