HVB Bank Romania si Banca Tiriac vor fuziona in curand Majoritatea bancherilor cred ca in urmatorii ani numarul de fuziuni si achizitii va fi din ce in ce mai mare, astfel ca in 4-5 ani numarul bancilor pe piata romaneasca sa fie de cel mult cinci.
Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) intentioneaza sa incheie o fuziune intre subsidiara sa din Romania, HVB Bank Romania, si Banca Tiriac. BA-CA si Ion Tiriac au incheiat un precontract in acest sens. Atat HVB Bank Romania, cat si Banca Tiriac, prin aceasta fuziune, vor avea o pozitie semnificativ mai solida pe piata bancara romaneasca. Un alt obiectiv consta in atingerea, in Romania, a unei cote de piata de aproape 10%. Aceasta fuziune va da nastere unei noi banci, ce va purta numele de "HVB Tiriac". "Suntem mandri sa includem numele Tiriac in logo-ul nostru. Acest nume este asociat cu succesul si cresterea dinamica, nu doar in Romania, ci si pe plan international", spune Erich Hampel, Chief Executive Officer al BA-CA.

Bank Austria Creditanstalt va detine peste 50% din actiunile HVB Tiriac si va fi responsabila in totalitate pentru coordonarea operatiunilor HVB tiriac. BA-CA este prezenta pe piata romaneasca inca din 1998, prin subsidiara sa HVB Bank Romania, succesorul legal al Bank Austria Creditanstalt Romania. In acest moment, HVB Bank Romania se situeaza pe locul 7 in topul bancilor de pe piata locala, cu total active in valoare de aproximativ 1,4 miliarde euro, 320 de angajati, 12 sucursale si cu aproape 32.000 de clienti. "Colegii nostri din Romania au construit, in cativa ani, o banca puternica. Astazi, HVB Bank Romania este cea mai profitabila subsidiara a retelei noastre. Si sunt mandru de aceste realizari extraordinare", spune Hampel, CEO al BA-CA.

Banca Tiriac detine o retea de 60 de unitati, active totale de 706 milioane euro (la 31 martie 2005) si o cota de piata de 2,9%, fiind pozitionata pe locul 11 in sistemul bancar din Romania. Banca a fost infiintata in anul 1991.

Avand active totale de 2.080 milioane euro si 72 de unitati, HVB Bank Romania si Banca Tiriac se vor situa impreuna pe locul 4 in sistemul bancar din Romania, dupa BCR (26,1% cota de piata), BRD (13,0%), Raiffeisen Bank Romania (9,2%), si inaintea CEC (5,9%). "Fuziunea cu Banca Tiriac ofera o baza puternica pentru dezvoltarea noastra in Romania. Noua pozitie in piata va avea ca rezultat venituri mai mari si o crestere cu mult mai puternica decat am fi fost capabili sa obtinem pe cont propriu. In contextul actual, ne asteptam sa obtinem pe viitor in Romania rezultate de doua ori mai bune decat in prezent", declara Erich Hampel, CEO al BA-CA. Potrivit estimarilor, fuziunea se va incheia pana la sfarsitul acestui an si va trebui autorizata de institutiile oficiale locale.

In cadrul HVB Group, Bank Austria Creditanstalt este responsabila pentru intreaga activitate din Europa Centrala si de Est, coordonand cea mai mare retea din regiune, ce deserveste 4,6 milioane clienti in 11 tari.

Prin aceasta tranzactie, una din cele patru banci din sistemul bancar romanesc cu o pondere a activelor de peste 1% in total active, aflate mai mult sau mai putin vizibil la vanzare, a fost adjudecata. Celelalte institutii financiar-bancare ce vor face obiectul unor viitoare preluari sunt BCR si CEC - banci de stat, a caror privatizare ar trebui sa se produca in urmatorii doi ani - si, asa cum se zvoneste in piata, Banca Transilvania, aceasta din urma putand constitui o tinta tentanta pentru potentialii investitori in sistemul bancar romaneasc prin reteaua de sucursale detinute si prin locul ocupat din punctul de vedere al activelor detinute (Banca Transilvania se afla in primele 10 banci ce activeaza in Romania). Valoarea Bancii Transilvania ar putea sa creasca si mai mult in momentul in care CEC si BCR vor fi vandute, iar o serie de investitori vor ramane pe dinafara.

In prezent, printre bancile extrem de interesate sa faca achizitii pe piata romaneasca se numara Deutsche Bank (Germania), Erste Bank (Austria), Rabobank (Olanda), UniCredito (Italia), Raiffeisen Bank (care este extrem de interesata in preluarea CEC) si OTP (Ungaria). De asemenea, printre institutiile financiare cu o prezenta puternica in Europa Centrala si de Est si care nu sunt prezente inca in Romania, dar care ar putea sa doreasca sa intre si pe cea mai mare piata bancara din Europa de Sud-Est putem enumera Fortis Bank (Belgia), Banca Intesa (Italia), BNP Paribas (Franta).

Nu cu mult timp in urma, o alta banca aflata in plutonul celor cu o pondere a activelor de peste 1%, Banca Romaneasca a fost achizitionata de National Bank of Greece, care in acest mod a urmarit sa isi intareasca prezenta pe piata romaneasca. In prezent, cumpararea unei banci ce activeaza in Romania este interesanta pentru un investitor strain fie pentru a-si intari pozitia in sector, fie pentru a evita birocratia obtinerii licentei de functionare de la BNR, proces ce dureaza unul-doi ani. Dupa 2007 insa, o data cu aderarea la UE, cea de-a doua motoivatie privitoare la achizitii isi va pierde valoarea, orice banca ce activeaza in UE, putand sa deschida sucursale in Romania fara a mai cere avizul BNR.

Majoritatea bancherilor cred ca in urmatorii ani numarul de fuziuni si achizitii va fi din ce in ce mai mare astfel ca in patru-cinci ani, numarul bancilor pe piata romaneasca sa fie de cel mult cinci.

Complementaritate

"Romania reprezinta o piata strategica pentru banca noastra. Ne pastram astfel promisiunea de a ne extinde prezenta in aceasta tara inca din primele momente ale aderarii sale la Uniunea Europeana. Aceasta decizie ne ofera un avantaj important in raport cu competitorii nostri directi. Fuziunea celor doua banci imbina intr-un mod ideal forta dovedita de HVB Bank Romania pe segmentul corporativ, al operatiunilor de trezorerie si private banking cu puternica dezvoltare a Bancii Tiriac pe segmentul adresat persoanelor fizice."
Erich Hampel, Chief Executive Officer al BA-CA

Potivire perfecta

"Cele doua banci se potrivesc perfect. Iar, prin aceasta fuziune, vom putea beneficia si in continuare de dezvoltarea dinamica a pietei financiare romanesti. Am fost retinut in privinta vanzarii Bancii Tiriac, dar sunt incantat de solutia fuziunii cu HVB Bank Romania. Sunt mandru de realizarile managementului si ale celor 1.100 de angajati ai Bancii Tiriac. Impreuna cu cei 685.000 de clienti, ei reprezinta adevarata valoare a bancii care imi poarta numele."
Ion Tiriac, principalul actionar al Bancii Tiriac
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri