Primariile continua sa plateasca dobanzi negociabile uriase la creditele mai vechi
Cu un buget substantial si cu garantii serioase, un oras ar trebui sa se imprumute mult mai ieftin, macar in comparatie cu o persoana fizica. Dobanzile platite din bani publici au ramas, insa, foarte mari. 85% din afacere apartine BCR. In vara anului 2003, BCR incheia un protocol cu Ministerul Administratiei Publice pentru creditarea autoritatilor locale.

Oficialii bancii a trebuit sa contracareze atunci acuzele unor parlamentari ai opozitiei, care sustineau ca se va asigura un acces la credite in conditii exceptionale pentru alesii locali ai PSD. Dupa doi ani, vedem ca BCR nu a oferit pomeni nimanui. Ba dimpotriva. Dobanzile negociabile la nivelul practicat de piata, situate initial in jurul a 21-22%, au ramas mult timp neschimbate. Negocierea nu a inceput sa functioneze decat recent, si doar la primariile care au stiut sa ceara.

Am reusit abia la finele anului trecut sa renegociem cu BCR vechiul credit contractat in noiembrie 2003. Am decis convertirea lui in euro si am obtinut si o reducere a comisioanelor care erau dezavantajoase, spune Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1. Nu inteleg de ce pana acum nimeni nu a renegociat conditiile de dobanda.

Doar este vorba de banii contribuabililor, adauga Chiliman. In urmatorii doi ani, bugetul va economisi peste doua milioane de euro. Discrepanta dintre dobanzile mari, mostenite o data cu vechile credite aflate inca in derulare, este cu atat mai evidenta cu cat pentru noile imprumuturi primariile primesc oferte mult mai avantajoase. Intre timp, insa, concurenta a crescut puternic la licitatiile organizate de primarii.

Primaria Sectorului 1 a obtinut, tot de la BCR, un nou credit cu o dobanda stabilita in functie de dobanda BUBOR (media la depozitele plasate pe piata monetara interbancara) la trei luni, plus 0,75%. Ceea ce inseamna, in prezent, doar 10,56% pe an. Si la Baia Mare, primarul Cristian Anghel a obtinut un credit nou de la BCR cu o dobanda mai mica de 13% (cea mai buna oferta la licitatie).

La vechiul imprumut luat de la aceeasi banca, dobanda nu a scazut, insa, decat de la 21% in 2003, la 19% anul trecut si la circa 15% anul acesta. Cele doua primarii nu sunt singurele in aceasta situatie, in alte localitati primarii neobosindu-se nici sa negocieze. Nici BCR nu este singura banca unde s-au pastrat diferente mari intre dobanzile vechilor credite si cele pentru creditele noi (diferenta confidentiala la majoritatea bancilor). Cea mai mare banca detine insa 75% din aceasta piata, fiind, in plus, consultant pentru majoritatea emisiunilor de obligatiuni municipale.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri