Primariile continua sa plateasca dobanzi änegociabileô uriase la creditele mai vechi
Cu un buget substantial si cu garantii serioase, un oras ar trebui sa se imprumute mult mai ieftin, macar in comparatie cu o persoana fizica. Dobanzile platite din bani publici au ramas, insa, foarte mari. 85% din afacere apartine BCR. In vara anului 2003, BCR incheia un protocol cu Ministerul Administratiei Publice pentru creditarea autoritatilor locale.

Oficialii bancii a trebuit sa contracareze atunci acuzele unor parlamentari ai opozitiei, care sustineau ca se va asigura un acces la credite äin conditii exceptionaleô pentru alesii locali ai PSD. Dupa doi ani, vedem ca BCR nu a oferit pomeni nimanui. Ba dimpotriva. Dobanzile änegociabile la nivelul practicat de piataô, situate initial in jurul a 21-22%, au ramas mult timp neschimbate. äNegociereaô nu a inceput sa functioneze decat recent, si doar la primariile care au stiut sa ceara.

äAm reusit abia la finele anului trecut sa renegociem cu BCR vechiul credit contractat in noiembrie 2003. Am decis convertirea lui in euro si am obtinut si o reducere a comisioanelor care erau dezavantajoaseô, spune Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1. äNu inteleg de ce pana acum nimeni nu a renegociat conditiile de dobanda.

Doar este vorba de banii contribuabililorô, adauga Chiliman. In urmatorii doi ani, bugetul va economisi peste doua milioane de euro. Discrepanta dintre dobanzile mari, mostenite o data cu vechile credite aflate inca in derulare, este cu atat mai evidenta cu cat pentru noile imprumuturi primariile primesc oferte mult mai avantajoase. Intre timp, insa, concurenta a crescut puternic la licitatiile organizate de primarii.

Primaria Sectorului 1 a obtinut, tot de la BCR, un nou credit cu o dobanda stabilita in functie de dobanda BUBOR (media la depozitele plasate pe piata monetara interbancara) la trei luni, plus 0,75%. Ceea ce inseamna, in prezent, doar 10,56% pe an. Si la Baia Mare, primarul Cristian Anghel a obtinut un credit nou de la BCR cu o dobanda mai mica de 13% (cea mai buna oferta la licitatie).

La vechiul imprumut luat de la aceeasi banca, dobanda nu a scazut, insa, decat de la 21% in 2003, la 19% anul trecut si la circa 15% anul acesta. Cele doua primarii nu sunt singurele in aceasta situatie, in alte localitati primarii neobosindu-se nici sa negocieze. Nici BCR nu este singura banca unde s-au pastrat diferente mari intre dobanzile vechilor credite si cele pentru creditele noi (diferenta äconfidentialaô la majoritatea bancilor). Cea mai mare banca detine insa 75% din aceasta piata, fiind, in plus, consultant pentru majoritatea emisiunilor de obligatiuni municipale.


Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â.├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din sec╚Ťiunea Finan╚Ťe - B─ânci »


Setari Cookie-uri