Randamentul anual maxim acceptat de Finante la aceasta licitatie a fost de 7,50%. Suma anuntata initial de MEF pentru licitatia de joi era de 600 milioane lei.

La ultima licitatie pentru titluri de stat pe zece ani, din 15 noiembrie, ministerul a atras 230,2 milioane lei la un randament mediu de 7,27% pe an.
Cererea de cumparare din partea bancilor a depasit de peste patru ori si jumatate suma atrasa, aceasta fiind de 840,32 milioane lei (238,7 milioane euro).

La licitatia de joi, 20 decembrie, au depus oferte de cumparare de titluri de stat 12 dealeri primari: ABN Amro Bank, Alpha Bank Romania, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Comerciala Romana (BCR), Banca Transilvania, Bancpost, Citibank Romania, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), ING Barings, MKB Romexterra Bank, Raiffeisen Bank si UniCredit Tiriac Bank.

Citeste si:

Ministerul Finantelor anuntase anterior ca va lansa, in ultimul trimestru din 2007, sase emisiuni de obligatiuni de tip benchmark si cinci emisiuni de titluri de stat cu discont, in valoare totala de 4,2 miliarde lei. In decembrie, Finantele au programat, titluri de stat in valoare de 1,5 miliarde lei, insemnand doua emisiuni de obligatiuni de tip benchmark, in valoare de 600 milioane lei fiecare si o emisiune de certificate de trezorerie, de 300 milioane lei.

In cele din urma, Finantele au atras in decembrie doar cei 178,9 milioane lei de la licitatia din 20 decembrie, la celelalte doua licitatii ministerul respingand ofertele de cumparare ale bancilor, pe motiv ca randamentele cerute de acestea erau inacceptabil de mari.

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, joi, ca deficitul bugetului general consolidat va fi in acest an de 1,4% din produsul intern brut (PIB), cu un punct procentual sub cel programat la ultima rectificare de buget. Dupa primele 11 luni ale acestui an, deficitul a fost de 1% din PIB, potrivit unei declaratii a secretarului de stat din Ministerul Economiei si Finantelor, Doina Dascalu.