Piata romaneasca de leasing a avansat cu 42% in primele noua luni din 2007 pana la 3,31 miliarde euro, ca efect al cresterii economice, potrivit datelor centralizate de Asociatia de Leasing si Servicii Financiare NeBancare (ALB) si de Asociatia Societatilor de Leasing din Romania (ASLR).

Cea mai mare cota de piata este inregistrata de sectorul companiilor subsidiare ale bancilor, cu aproape doua treimi (64%) din total, urmat de sectorul companiilor independente, cu peste un sfert (26%) si de sectorul companiilor captive, cu 10%, se arata in comunicatul celor doua entitati.

Cresterea economica din primele noua luni din 2007, de 5,8% a stimulat si piata leasingului, care a cunoscut o dezvoltare puternica, spun asociatiile profesionale din sector.

"Aceasta evolutie a pietei confirma astfel statutul leasingului de produs financiar accesibil unui numar mare de agenti economici, care reprezinta peste 3% din produsul intern brut (PIB). Astfel, se poate sustine ca leasingul a devenit o sursa de finantare a investitiilor pe termen mediu, capabila sa sprijine dezvoltarea diverselor sectoare ale economiei nationale la costuri de finantare competitive", se arata in comunicat.

Atat ALB, cat si ASLR sunt afiliate la Federatia Europeana a Asociatiilor Societatilor de Leasing - Leaseurope si concentreaza 97% din piata autohtona de leasing.

In primele noua luni din 2007, ALB a finantat active totale de 2,464 miliarde euro (74% din total), iar ASLR a finantat active totale in valoare de 725 milioane euro (23%), astfel incat totalul contractelor semnate - dupa valoarea activelor finantate - de catre membrii ALB si ASLR se cifra la 3,189 miliarde euro la 30 septembrie 2007.

Numarul total al contractelor de leasing incheiate de membrii ALB si ASLR, la farsitul lunii septembrie, era de 108.402., din care ALB detinea 74.705 contracte, iar ASLR 33.697.

Peste o cincime (21%) din totalul finantarilor, respectiv 666 milioane euro, au vizat echipamentele cu scop industrial, 7% (228 milioane euro) sectorul imobiliar si 72% (2,295 miliarde euro) sectorul transporturilor.

In ce priveste sectorul transporturilor, autoturismele detin o cota de piata de 53%, vehiculele comerciale grele 28%, vehiculele comerciale usoare 17%, iar alte tipuri de vehicule restul de 2% din total, mai arata estimarile celor doua asociatii.

Echipamentele reprezinta o cota de 45% in domeniul echipamentelor industriale, fiind urmata de echipamente pentru constructii (44%), echipamente medicale (4%), echipamente IT si software cu un total de 4%, precum si echipamente agricole (3%).

Finantarea sectorului imobiliar este dominata de categoria cladirilor industriale si comerciale, cu un total de 51% spatiile de birouri clasa A, B si C cu 36%, in timp ce restul de 13% reprezinta sectorul rezidential si al blocurilor destinate apartamentelor.

Clientii corporativi au atras cea mai mare parte (82%) din totalul finantarilor, urmati de componenta de retail, cu o pondere de 15%, si de sectorul public, care reprezinta 3% din totalul portofoliului.

Din punct de vedere al duratei contractului de leasing, perioadele cel mai des intalnite sunt cele de trei-patru ani (30%) si de patru-cinci ani (30%), urmate de cea de doi-trei ani (22%), peste cinci ani (9%), unu-doi ani (6%) si de un an (3%).

In primele zece luni ale anului 2007, leasingul financiar a continuat sa reprezinte principala directie de derulare a contractelor de leasing, cu o pondere de 98% din totalul activelor finantate, restul de 2% fiind reprezentat de leasingul operational (1%) si de leasingul extern (cross-border), tot cu 1%.

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri