Fraudele inregistrate pe piata de leasing din Romania au insumat peste 1 milion de euro numai in ultimele luni, fenomen care a luat amploare odata cu intrarea pe noi segmente de piata si cresterea competitiei intre jucatori, a spus, citat de NewsIn, seful Egnatia Leasing, Haralambie Stanciu.
"Numai in ultimele luni am auzit de aproximativ 10 cazuri de frauda care depasesc, in total, peste 1 milion de euro", a declarat Stanciu.

Directorul general al Egnatia Leasing a explicat ca, odata cu intrarea pe segmente de piata cum ar fi utilajele de constructie, a aparut si riscul de frauda, iar urmarirea destinatiei echipamentelor este greu de facut. in acest sens, seful Egnatia Leasing considera ca trebuie constituita o institutie publica care sa creeze si sa gestioneze o baza de date privind eventualele situatii de frauda, analizand in acelasi timp companiile, respectiv persoanele care se afla in spatele acestora.

"Exista legaturi greu de sesizat intre firme si persoane, inclusiv cazuri in care, din punct de vedere al actelor totul pare in regula", a mentionat Stanciu.

Societatile de leasing sunt interesate de constituirea unei astfel de entitati, dar inca nu au creionat un plan in acest sens.

"O decizie in aceasta directie va fi luata cu siguranta anul viitor", a mentionat directorul companiei, care a adaugat ca, in fata acestor fraude, sunt vulnerabile atat societatile de leasing, cat si bancile.

"Piata financiara din Romania este putin protejata de eventuale fraude, de aceea consider ca este nevoie de un efort comun intre banci si societatile de leasing. Pentru banci exista Biroul de Credit, institutie care are in vedere numai persoanele fizice, nu si companiile. Exista doua asociatii de leasing care, probabil, vor lua o masura in acest sens anul viitor", a spus Stanciu.

in conditiile in care nu va fi o actiune comuna intre cele doua sectoare financiare, exista posibilitatea sa apara "surprize majore", care pot conduce la pierderi importante, de ordinul milioanelor de euro pentru o companie, in timp ce firmele mai mici isi pot inchide activitatea.

"Apar persoane specializate in a pregati diverse scheme care sa conduca la pierderi, sa fraudeze, odata cu cresterea pietei de leasing", considera Stanciu.

El a precizat ca, in Romania, este nevoie sa se aplice principiile care exista deja in toate tarile din Uniunea Europeana.

Piata romaneasca de leasing a avansat cu 42% in primele noua luni din 2007 pana la 3,31 miliarde euro, ca efect al cresterii economice, potrivit datelor centralizate de Asociatia de Leasing si Servicii Financiare NeBancare (ALB) si de Asociatia Societatilor de Leasing din Romania (ASLR). Companiile din sector detinute de grupuri bancare controleaza aproape doua treimi (64%) din piata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri