Asiguratorii din alte state membre UE care au notificat arbitrului asigurarilor intentia de a desfasura activitati in Romania nu au miscat piata in 2007, dar ar putea musca pana la 30% din piata romaneasca in urmatorii ani.
Astfel, dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, orice companie de asigurari cu sediul in oricare din celelalte 26 de tari membre ale blocului comunitar poate desfasura activitati pe piata romaneasca dupa o simpla notificare la supraveghetorul pietei romanesti, fara a avea nevoie de deschiderea unei subsidiare sau sucursale locale.

"Cei aproximativ 150 de asiguratori din spatiul comunitar care si-au notificat intentia de a desfasura activitatea de asigurare pe piata romaneasca in baza principiului liberei circulatii a serviciilor se vor impune in urmatorii trei ani, cand ar putea ajunge pana la 30% din piata", a declarat pentru NewsIn presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigrauri din Romania, Bogdan Andriescu.

El a mentionat ca asiguratorii din spatiul comunitar nu au avut un impact major in 2007, dar in urmatorii ani ar putea avea o influenta tot mai mare daca vand produse competitive prin brokeri.

"in aceste conditii toate societatile de asigurari din Romania sunt vulnerabile, deoarece piata din Romania nu este una matura si prin urmare mai este loc de imbunatatiri", a adaugat Andriescu.
"in 2008 se vor remarca trei tipuri de asiguratori - companiile inregistrate pe piata romaneasca, cele care au sucursale deschise in Romania si societatile de asigurari care fac produse si le vand prin brokeri", spus pentru NewsIn directorul general al Asitrans Asigurari, Bogdan Stan.

El a adaugat ca, pentru ultimele doua categorii de asiguratori, impactul nu a fost unul semnificativ in acest an. "Daca in 2007 nu au avut o pondere importanta, anul viitor consider ca vor ajunge la 1-3% din piata", estimeaza seful Asitrans.

Directorul diviziei de vanzari si marketing din cadrul Asirom, Catalin Stroe, considera ca acesti asiguratori au venit sa umple cererea pe un anumit segment de piata, nu sa concureze cu societatile de asigurari.

"Companiile internationale care au filiale in Romania lucreaza de obicei cu un asigurator pe care il cunosc", a precizat oficialul Asirom, care a adaugat ca acestia si-au inceput activitatea in Romania pe baza unor contracte la nivel international.

Stroe a precizat ca aceste companii sunt orientate in special catre segmentul corporate, iar in 2007 nu au avut o influenta mare. Pentru a lucra pe retail insa, cum sunt asigurarile de raspundere civila auto (RCA) spre exemplu, este mai dificil deoarece trebuie sa preiei riscul conform normelor din tara respectiva, considera oficialul Asirom. El a explicat ca in cazul companiilor multinationale, asiguratorii din spatiul comunitar cunosc din start care este riscul pe care si-l asuma.

Anul 2007 a fost unul de tatonare pentru asiguratorii care au sediul in tari comunitare, dar in urmatorii ani consider ca isi vor dezvolta afacerile, care vor fi dirijate din strainatate, a spus pentru NewsIn presedintele Asiban, Dumitru Ceraceanu, care a adaugat ca in Romania sunt deja foarte multe companii straine care au nevoie de asigurari, acestea fiind de fapt clientela tinta.

"Daca anul acesta nu au avut un impact semnificativ, cu siguranta in urmatorii ani isi vor dezvolta activitatea", a mai spus Ceraceanu.

"Nimeni nu cunoaste care este valoarea primelor brute subscrise in Romania de asiguratorii din spatiul comunitar, deoarece acestia nu raporteaza autoritatilor din Romania. Activitatea lor nu este reglementata de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si nu este supusa controlului", a declarat, pentru NewsIn, Gheorghe Grad, membru in consiliul director al Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari (UNSICAR).

El a explicat ca primele si veniturile realizate in Romania sunt raportate in tara in care acestea isi au sediul.

"Ceea ce este si mai dificil, asiguratii care au probleme judiciare trebuie sa se judece in tara respectiva, conform legilor de acolo", conchide Grad.

El a explicat ca aceste companii din spatiul european au venit pur si simplu sa incaseze prime de pe piata din Romania, iar in conditiile in care deschid un birou si au numai trei sau patru angajati nu se asteapta la venituri foarte mari.

Faptul ca, in Romania, mai mult de jumatate din economie este facuta de strani constituie o tentatie pentru asiguratorii din alte tari membre ale UE de a intra pe piata romaneasca, a adaugat Grad, care a precizat ca restaurantele sunt detinute in mare parte de italieni si greci, textilele apartin italienilor, petrolul austriecilor, iar turcii au afaceri cu preponderenta in domeniul constructiilor.

"Companiile straine din Romania prefera sa colaboreze cu companiile de asigurari cu traditie din tara din care provin, iar primele sunt incasate in baza dreptului de libera circulatie a serviciilor in spatiul comunitar", a mai spus Grad.

El considera ca acesti jucatori nu au luat din cota de piata a celorlalte companii, deoarece sunt contracte pe care le au la nivel de piata internationala pe baza unor clienti globali existenti.

"Din discutiile cu ceilalti asiguratori, nu se simte o amenintare in acest sens", a spus Dan Constantinescu, membru in consiliul de administratie al CSA, care a adaugat ca, in mod sigur, impactul activitatii lor va fi mai mare in urmatorii ani, in conditiile in care aceste societati au venit sa faca afaceri.
in opinia lui, pe piata de asigurari din Romania vor fi unele concentrari, astfel incat asiguratorii mici ar putea fi preluati de companii importante.

"In 2008 este posibil sa apara licitatii importante, asadar ramane de vazut daca acesti jucatori din spatiul comunitar vin cu tarife si conditii mai bune decat o societate din Romania", a spus un oficial din piata de asigurari din Romania. Acesta s-a referit la flota companiei Tarom, a carei licitatie va avea loc la sfarsitul lunii ianuarie 2008.

Asiguratorii au subscris prime brute de de 5,3 miliarde lei (1,6 miliarde euro) in primele noua luni din 2007. Ca structura, 80,65% din totalul primelor brute subscrise a fost reprezentat de asigurarile generale si doar 19,31% de asigurarile de viata. in ce priveste asigurarile generale, volumul primelor brute subscrise a urcat cu 24,2% in primele noua luni din 2007 fata de perioada similara a anului trecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri