Banca Nationala a Romaniei va pune in circulatie, incepand din 28 decembrie 2007, o moneda de aur cu valoare nominala de 10 lei, care infatiseaza rhytonul de la Poroina, piesa de orfevrarie din perioada geto-dacica, reprezentand o cupa de baut in forma de corn, informeaza, joi, banca centrala.

Tirajul emisiunii este de 500 de exemplare iar punerea in circulatie, in scop numismatic, a monedelor din aur, din emisiunea dedicata rhytonului de la Poroina, se va realiza prin sucursalele Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale BNR, se mai precizeaza in comunicatul publicat joi de BNR.

Aversul menedei prezinta imaginea laterala a rhytonului de la Poroina, stema Romaniei, valoarea nominala si anul de emisiune, 2007, iar in arc de cerc, inscriptia "Romania".

Reversul prezinta imaginea din fata a rhytonului de la Poroina, incadrata de doua personaje de pe gatul rhytonului si inscriptia circulara "Rhytonul de la Poroina".

Monedele, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de o brosura de prezentare a tematicii emisiunii, redactata in limbile romana, engleza si franceza. Brosura include certificatul de autenticitate a emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, si a casierului central.

Specialistii numesc "rhyton" o cupa in forma de corn sau de cap de animal, folosita in antichitate cu prilejul ceremoniilor. Rhytonul de la Poroina este arcuit ca un corn a carui parte inferioara infatiseaza un cap de cerb. in partea superioara, cupa este impodobita cu reprezentarile unor personaje: doi barbati care se afla asezati pe cate un scaun, tinand in mana o cupa, si alte doua personaje care stau in picioare,
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri