Rezerva de aur si valute a Romaniei a scazut in ultima luna din 2007 cu 40 milioane euro pana la 27,19 miliarde euro, ca urmare a diminuarii rezervelor valutare cu 134 milioane euro, justificata de banca centrala prin plati la datoria publica externa si din contul Comisiei Europene, a anuntat BNR.

La finalul lunii noiembrie, rezervele de valute si aur la Banca Nationala a Romaniei (BNR) se situau la nivelul de 27,23 miliarde euro.

Scaderea de 134 milioane euro a rezervelor valutare inregistrata in luna decembrie 2007 a fost rezultatul unor intrari de 268,1 milioane euro reprezentand "modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, venituri din administrarea rezervei internationale si altele", se arata in comunicatul publicat vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Iesirile de 402,1 milioane euro au reprezentat "plati de rate si dobanzi scadente la datoria publica externa directa si garantata de Ministerul Economiei si Finantelor, plati din contul Comisiei Europene, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale si altele", se mai arata in comunicat.

Diminuarea rezervelor valutare a fost compensata partial de aprecierea rezervelor in aur, care, desi s-au mentinut cantitativ la 103,7 tone, s-au apreciat valoric la 1,879 miliarde euro de la 1,793 miliarde euro in luna precedenta, ca urmare a evolutiilor preturilor internationale.

In anul 2008, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Economiei si Finantelor insumeaza 1,837 miliarde euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Rezerva BNR, minus un miliard de euro in ianuarie. Unde s-au dus banii
Setari Cookie-uri