Sase organizatii ale societatii civile propun organelor statului introducerea unui randament minim anual garantat al pensiilor private obligatorii (pilonul II), egal cu rata anuala a inflatiei, acoperirea garantiei urmand sa cada in special in sarcina administratorilor.
"Inaintam propunerea introducerii unui randament minim anual garantat al pensiilor din pilonul II, egal cu rata anuala a inflatiei. Acoperirea acestei garantii trebuie sa cada in sarcina administratorilor de fonduri de pensii private obligatorii", se arata intr-o scrisoare transmisa de o coalitie de organizatii ale societatii civile, formata din Grupul de Economie Aplicata (GEA), Societatea Academica din Romania, Academia de Advocacy, Confederatia Patronala a Industriilor, Serviciilor si Comertului, Blocul National Sindical si Cartel Alfa.

Scrisoarea este adresata presedintelui Romaniei, primului ministru, presedintilor celor doua camere ale Parlamentului, presedintilor partidelor parlamentare, guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si presedintelui Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

"Investitiile fondurilor de pensii se fac pe perioade foarte lungi de timp, astfel incat ele sa acopere si perioadele economice mai putin bune. Impunerea unui randament minim anual la nivelul ratei inflatiei va schimba de o maniera dramatica politica de investitii a administratorilor, acestia orientand investitiile catre instrumente pe termen scurt, numai spre categoria instrumentelor cu venit fix, care le vor garanta administratorilor obtinerea acelui randament minim egal cu rata inflatiei", ne-a spus Radu Vasilescu, director general al ING Fond de Pensii.

Vasilescu crede ca, per ansamblu, randamentul fondului de pensii va ramane doar la acest nivel al inflatiei, vaduvind participantii de castigurile de care ar fi putut beneficia pe termen lung, prin realizarea de investitii si pe piata de capital.

Reprezentantii coalitiei au explicat ca acoperirea garantiei trebuie sa revina in sarcina administratorilor, deoarece ei sunt cei care gestioneaza aceste sume si, implicit, ei trebuie sa isi asume riscurile acestei activitati. Acestia au mai spus ca se doreste o masura pentru a proteja interesele cetatenilor care contribuie astazi si a celor care vor contribui in urmatorii ani la pilonul II al sistemului de pensii.

"Romanii isi lasa banii in administrarea unor fonduri private nu pentru ca aceasta este optiunea lor, ci pentru ca asa le cere legea. Corect ar fi ca legea sa le si garanteze ca acesti bani nu vor fi pierduti. In acest moment, legea prevede garantarea contributiilor nominale, minus comisionul de administrare", se arata in scrisoare.

Reprezentantii celor sase organizatii au explicat ca, "practic, daca dai 10 lei la pilonul II in 2008, ti se garanteaza ca peste 30-40 de ani vei primi inapoi tot 10 lei, minus comisionul de administrare. Dar 10 lei de astazi nu au aceeasi valoare cu 10 lei de peste trei decenii. Chiar la o rata de inflatie modesta, de 2 – 2,5% (media din zona euro), in 30 de ani valoarea reala a unei sume de bani din prezent se injumatateste".

Cititi si Contributiile romanilor la pensii private, lovite de inflatie?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri