Leul s-ar putea aprecia in urmatoarele luni pana in jurul nivelului de 3,50 lei/euro si atinge chiar 3,40 lei/euro pana la jumatatea lui 2008, evolutie contrara celei a altor monede din regiune, precum supraevaluata coroana ceheasca, arata previziunile Erste Bank pentru acest an.

Leul a pierdut, miercuri, peste patru bani (1,14%) in fata monedei europene pana la 3,6333 lei/euro, potrivit datelor afisate de banca centrala, nivel ce nu a mai fost atins din iunie 2006, ca urmare a ordinelor de cumparare de valuta din piata.

"Cresterea aversiunii fata de risc la nivel global a pus mari presiuni asupra pietelor emergente in ultimele luni. In special leul romanesc s-a depreciat puternic, pe masura ce adancirea deficitului de cont curent a accentuat ingrijorarea in randul investitorilor. Cursul a atins cel mai scazut nivel din 2007 in noiembrie, cand a ajuns la 3,70 lei/euro, moment in care este probabil ca banca centrala sa fi intervenit in piata. Fata de acea data, situatia s-a calmat si leul s-a stabilizat", arata raportul grupului austriac, actionar majoritar al Bancii Comerciale Romane (BCR), publicat miercuri.

Estimarile arata ca evolutia leului pana la jumatatea acestui an va fi contrara celei a altor monede din regiune, precum coroana ceheasca, pe care analistii de la Erste Bank o considera supraevaluata, in urma aprecierii puternice din ultimele luni, motiv pentru care cursul monedei Cehiei ar putea suferi o corectie, revenind peste nivelul de 27 coroane/euro.

"Zlotul polonez ar trebui sa fie stabil in prima jumatate a lui 2008, dar exista posibilitatea unei aprecieri in cazul in care guvernul maghiar stabileste un calendar clar pentru adoptarea euro", se mai arata in prognoza bancii.

Estimarile negative ale expertilor pietei financiare internationale au devenit mai moderate in privinta economiei romanesti, considera specialistii de la Erste, care adauga ca "ingrijorarile privind economia romaneasca sunt putin exagerate". Acestia se asteapta la o scadere a riscurilor inflationiste in Romania, mai arata raportul Erste Bank. Analistii continua sa se astepte la majorarea ratelor dobazilor pe termen scurt si lung in Romania.

"Evolutia economiei romanesti va depinde puternic de increderea investitorilor straini si de evolutia conditiilor din piata. Cu toate ca deficitul de cont curent ramane o problema care trebuie supravegheata, este de luat in calcul faptul ca structura importurilor si a investitiilor este normala pentru faza in care se afla Romania iar consumul nu reprezinta un motiv foarte important de ingrijorare. In cazul in care increderea pe piata se reface, ne asteptam la aprecierea principalelor actiuni listate la Bursa de Valori din Bucuresti, respectiv ale ale BRD, Bancii Transilvania sau ale SIF-urilor", se mai precizeaza in raportul Erste Bank.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Leul pierde din nou teren: cursul se indreapta spre 4,60 leu/euro