Piata de capital a traversat, ieri, o sedinta de tranzactionare modesta, cu variatii reduse ale indicilor bursieri si cu o lichiditate medie. Segmentul SIF-urilor a fost singurul in scadere, desi de variatii reduse, si anume 0,13 la suta.

Indicii BET si BET-C au inregistrat variatii modeste, dar pozitive, de 0,18 la suta, respectiv 0,15 la suta. Lichiditatea bursiera a fost asemanatoare celei din sedinta precedenta, nedepasind 105,7 miliarde de lei.

Din cele 43 de simboluri tranzactionate ieri, 16 au consemnat aprecieri, si tot 16 scaderi, in timp ce 11 emitenti au stagnat la aceleasi cotatii ca in ziua anterioara. Rompetrol Rafinare Constanta a ramas cel mai tranzactionat emitent de la Bursa, cu un rulaj de 20 miliarde de lei, in conditiile aparitiei unei presiuni la cumparare in ultimul timp, ce a dus cursul pana la 794 lei pe actiune, in crestere cu 0,51 la suta. Pe piata

SIF-urilor a fost in continuare liniste, cu o tendinta usoara de scadere, dar si cu titluri care au stagnat la nivelurile de inchidere din sedinta anterioara. SIF Oltenia a fost cel mai tranzactionat titlu al categoriei, cu schimburi cifrate la 15 miliarde de lei si cu cotatia in scadere cu 0,79 la suta pana la 12.500 lei pe actiune. Al treilea emitent in topul valorii tranzactiilor a fost SIF Moldova, cu o lichditate de 12,2 miliarde de lei pe fondul stagnarii cursului la 10.400 lei pe actiune.

SNP Petrom a facut, la randul sau, obiectul unor tranzactii in valoare de 9,5 miliarde de lei, iar cotatia s-a apreciat cu 0,82 la suta la pretul de 3.680 lei pe actiune. Actionarii Sofert au fost, insa, cei mai castigati in sedinta de tranzactionare de ieri, cursul acestui emitent apreciindu-se cu 13,33 la suta pana la valoarea de 85 lei pe actiune. Rulajul Sofert a fost, insa, mai mult decat modest, de 1.785.000 lei.

Verdictul pe care il ia instanta in cazul Patriciu ar duce la cresteri sau scaderi pe piata de capital

Linistea de ieri de la Bursa este explicabila intr-un fel, este de parere Alin Brendea, director de operatiuni la SSIF Prime Transaction, deoarece toata lumea a stat cu ochii pe judecarea recursului lui Dinu Patriciu, presedintele Grupului Rompetrol. "Pana la sfarsitul sedintei de tranzactionare nu s-a luat nici o decizie in acest sens. Toata lumea a asteptat, nimeni nu a vrut sa cumpere prea mult. Verdictul pe care il ia instanta ar duce la cresteri sau scaderi pe piata de capital", a aratat Brendea.

Cei care au cumparat insistent actiuni Rompetrol Rafinare in aceasta perioada de incertitudine privind viitorul grupului sunt speculatorii, care se manifesta pe piata exact in astfel de situatii, sustine Brendea. Analistul arata ca astfel de societati ca RRC, cu variatii semnificative de curs (la inceputul anului, cotatia depasea 1.000 de lei pe actiune), sunt cele mai interesante pentru speculatori. In schimb, noua amanare, pana la publicarea in Monitorul Oficial, a articolelor care urmau sa intre in vigoare la 1 iunie prin care au fost aduse modificari Codului fiscal, nu a influentat activitatea la Bursa, mai arata Alin Brendea.

"Socul noilor prevederi ale Codului fiscal a trecut de mult pentru piata de capital, iar faptul ca se intarzie cateva zile nu influenteaza foarte mult evolutia Bursei", este de parere brokerul. Legea de modificare a OUG 138/2004 intra in vigoare in data de 4 iunie, la trei zile dupa publicarea in Monitorul Oficial, potrivit prevederilor Constitutiei. Pana la 4 iunie, vor ramane valabile cotele de 1 la suta de impozit pentru veniturile din dobanzi si castigurile obtinute din piata de capital, urmand sa fie majorate la 10 la suta de la aceasta data.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri