BNR plateste bancilor dobanzi mai mari la rezervele minime obligatorii in lei si euro

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat rata dobanzilor pe care le acorda bancilor comerciale pentru sumele constituite in rezerve minime obligatorii, de la 2,35% la 2,50% la rezervele in lei si de la 1,15% la 1,35% la cele in euro, anunta banca centrala pe pagina sa de internet.

Rata anuala a dobanzii pentru rezervele minime obligatorii in dolari a fost mentinuta la 1,20%.

Noile dobanzi se aplica incepand cu perioada de aplicare 24 decembrie 2007 - 23 ianuarie 2008.

Bancile sunt obligate sa depuna la BNR, pana pe 23 ale lunii, 20% din pasivele in lei, respectiv 40% din pasivele in valuta, cu scadenta reziduala mai mica de doi ani, sub forma de rezerve minime obligatorii.

Pentru pasivele cu scadenta reziduala mai mare de doi ani, bancile trebuie sa constituie lunar rezerve de 20% din pasivele in lei cu clauza de rambursare anticipata, in vreme ce pentru pasivele in moneda nationala fara o astfel de clauza nivelul este de 0%.

Pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mare de doi ani, bancile trebuie sa constituie lunar rezerve de 40% din nivelul acestora, indiferent daca au sau nu clauza de rambursare anticipata.

Nivelul rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei a fost modificat ultima oara in iulie 2006, de la 16% la 20%, in vreme ce nivelul ratei rezervelor la pasivele in valuta a fost majorat in martie 2006, de la 35% la 40%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri