Bancile tranzactionau un euro cu 3,7010 lei in deschiderea sedintei valutare de marti, dupa care moneda nationala a castigat treptat aproape 3 bani pana la 3,6740 lei/euro, in decurs de mai putin de o ora. Ulterior, leul s-a depreciat usor pana la 3,69-3,70 lei/euro, nivel la care s-a mentinut pana in a doua parte a zilei.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a surprins, marti, bancile cu o licitatie la care a atras 1,13 miliarde lei in depozite la o saptamana la o dobanda anuala egala cu cea de politica monetara de 8%. Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a atras, tot marti, 500 milioane lei in depozite la doua saptamani, iar dobanda maxim acordata a fost tot de 8% pe an.

"Nu cred ca leul mai are cum sa se deprecieze mult peste nivelul de 3,70 lei/euro, pentru ca in afara de imaginea negativa pe care o aveau investitorii straini despre Romania la sfarsitul anului trecut nu avem alte date care sa justifice asa ceva. Deprecierea leului din ultima perioada a fost o miscare naturala, dar exagerata de speculatori si probabil tot speculatorii or sa regleze situatia, pentru ca nu reflecta fundamentele economice", a spus dealerul sef al Emporiki Bank Romania, Liviu Arnautu, pentru NewsIn.

Arnautu a explicat ca odata cu angajarea bancii centrale si a ministerului de finante in sustinerea unor politici monetare si fiscale care sa duca la imbunatatirea datelor macroeconomice ale Romaniei, leul ar trebui sa isi reia tendinta de apreciere.

"Personal mizez pe o apreciere a leului pana la 3,60-3,65 lei/euro intr-o saptamana - doua", a mai spus Arnautu.

Citeste si:

Cursul afisat marti de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,6978 lei/euro, descrie o apreciere a monedei nationale cu peste un ban (0,34%) fata de euro, de la 3,7106 lei/euro, cat era luni.

Pe pietele internationale, dolarul a oscilat intre 1,4833 si 1,4894 dolari/euro, iar la 14:15 ora Romaniei, euro era cotat la 1,4862 dolari/euro.

Cursul afisat marti de banca centrala arata o apreciere nesemnificativa a monedei nationale (0,01%) fata de dolar, de la 2,4904 lei/dolar, cat era luni, la 2,4900 lei/dolar.

Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de marti un nivel al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 7,13% pe an, fata de 7,33% pe an cat era in ziua precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a scazut usor la 7,76% pe an, de la 7,95% pe an, cat era luni.

Dobanzile interbancare la depozitele pentru o zi, de tip overnight, au scazut usor la 7,10-7,60% pe an, usor sub nivelul dobanzii de politica monetara de 8% pe an, ca urmare a lichiditatii sporite din piata.