Primele trei fonduri de pensii obligatorii (pilon II) vor controla cumulat peste 60% din piata, chiar daca legislatia s-ar schimba pe ultima suta de metri in sensul redistribuirii aderentilor nehotarati in mod egal intre fonduri si nu proportional cu cota de piata a acestora.
"Un calcul simplu arata ca situatia de concentrare fireasca a pietei nu se va schimba nici dupa propunerea sugerata de sindicate. Primii trei administratori vor avea oricum peste 60% din piata in ambele variante, ceea ce arata in mod evident ca aceste initiative vizeaza de fapt cresterea artificiala a fondurilor mici si nu eliminarea situatiei de concentrare invocata de sindicate", a declarat director general al ING Fond de Pensii Radu Vasilescu, ca raspuns la scrisoarea deschisa inaintata de sase organizatii ale societatii civile, pe 9 ianuarie.

Organizatiile au cerut autoritatilor garantarea in legislatie a unui randament minim anual egal cu rata anuala a inflatiei in sistemul pensiilor private obligatorii (pilonul II), precum si o redistribuire egala a romanilor nehotarati intre fondurile de pensii obligatorii si nu in functie de cota de piata pentru a tempera o hiperconcentrare a pietei.

ING Fond de Pensii a luat act de diferite incercari de a distorsiona piata pensiilor private prin mecanismul loteriei, o piata care a fost deja reglementata pe acest subiect, se mai arata in comunicat.

Reprezentantii ING Fond de Pensii considera ca nici macar aceasta alocare catre fondurile mici nu va sustine dezvoltarea fireasca a pietei, deoarece aceste fonduri nu vor putea atinge limita minima impusa de lege, de 50.000 de participanti in trei ani. "Pericolul real in acest caz este ca participantii la aceste fonduri sa fie de fapt o moneda de schimb, care va genera profituri substantiale pentru administratorii mici si pierderi pentru participanti", a mai spus Vasilescu.

El considera ca schimbarea regulilor jocului cu putin inainte ca sistemul sa fie lansat trimite un semnal negativ puternic in plan international. Astfel, Romania este perceputa ca o tara cu un climat legislativ instabil, fata de care investitorii straini isi vor pierde interesul si va avea efecte negative asupra economiei nationale si a balantei de plati externe.

Pe baza estimarilor facute de ING Fond de Pensii, la loterie ar putea intra 450.000-500.000 de clienti. Astfel, fondurile mici ar putea primi circa 25.000 de participanti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri