"Un calcul simplu arata ca situatia de concentrare fireasca a pietei nu se va schimba nici dupa propunerea sugerata de sindicate. Primii trei administratori vor avea oricum peste 60% din piata in ambele variante, ceea ce arata in mod evident ca aceste initiative vizeaza de fapt cresterea artificiala a fondurilor mici si nu eliminarea situatiei de concentrare invocata de sindicate", a declarat director general al ING Fond de Pensii Radu Vasilescu, ca raspuns la scrisoarea deschisa inaintata de sase organizatii ale societatii civile, pe 9 ianuarie.

Organizatiile au cerut autoritatilor garantarea in legislatie a unui randament minim anual egal cu rata anuala a inflatiei in sistemul pensiilor private obligatorii (pilonul II), precum si o redistribuire egala a romanilor nehotarati intre fondurile de pensii obligatorii si nu in functie de cota de piata pentru a tempera o hiperconcentrare a pietei.

ING Fond de Pensii a luat act de diferite incercari de a distorsiona piata pensiilor private prin mecanismul loteriei, o piata care a fost deja reglementata pe acest subiect, se mai arata in comunicat.

Citeste si:

Reprezentantii ING Fond de Pensii considera ca nici macar aceasta alocare catre fondurile mici nu va sustine dezvoltarea fireasca a pietei, deoarece aceste fonduri nu vor putea atinge limita minima impusa de lege, de 50.000 de participanti in trei ani. "Pericolul real in acest caz este ca participantii la aceste fonduri sa fie de fapt o moneda de schimb, care va genera profituri substantiale pentru administratorii mici si pierderi pentru participanti", a mai spus Vasilescu.

El considera ca schimbarea regulilor jocului cu putin inainte ca sistemul sa fie lansat trimite un semnal negativ puternic in plan international. Astfel, Romania este perceputa ca o tara cu un climat legislativ instabil, fata de care investitorii straini isi vor pierde interesul si va avea efecte negative asupra economiei nationale si a balantei de plati externe.

Pe baza estimarilor facute de ING Fond de Pensii, la loterie ar putea intra 450.000-500.000 de clienti. Astfel, fondurile mici ar putea primi circa 25.000 de participanti.