"Ministerul Economiei si Finantelor respinge in totalitate ofertele de cumparare depuse, considerandu-le la un nivel neacceptabil al pretului ofertat", se spune in comunicatul publicat de banca centrala.

Cererea de cumparare din partea bancilor a fost de 1,42 miliarde lei (385,17 milioane euro).

La licitatia de joi, 17 ianuarie, au depus oferte de cumparare de titluri de stat un numar de 12 dealeri primari: ABN Amro Bank, Alpha Bank Romania, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Comerciala Romana (BCR), Banca Transilvania, Bancpost, Citibank Romania, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), ING Barings, MKB Romexterra Bank, Raiffeisen Bank si UniCredit Tiriac Bank.

Titlurile de stat vandute au fost de tipul benchmark. Ultima licitatie "reusita" de titluri de stat de tip benchmark la zece ani a avut loc pe 20 decembrie 2007, la care Ministerul Economiei si Finantelor a plasat titluri in valoare de 178,9 milioane lei pe la un randament mediu de 7,47% si o rata a cuponului de 6,75%.

Citeste si:

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a anuntat, la sfarsitul anului trecut, ca planuieste sa lanseze, in 2008, imprumuturi prin emisiuni de obligatiuni de stat in valoare totala de 11 miliarde lei si printr-o emisiune de euroobligatiuni de cel putin 500 milioane euro, cu scadenta la 10 ani.

Ulterior, Ministerul Finantelor a anuntat ca va lansa in primul trimestru din 2008 cinci emisiuni de obligatiuni de tip benchmark si sase emisiuni de titluri de stat cu discont, in valoare totala de 4 miliarde lei.

Bugetul public consolidat a inregistrat un deficit de 2,4% din produsul intern brut (PIB) la sfarsitul lui 2007, cu un punct procentual peste ultima previziune a ministrului economiei si finantelor, de 1,4% din PIB, cauza fiind cheltuielile foarte mari din decembrie ale administratiilor locale. Deficitul bugetului consolidat inregistrat la finalul lui 2007 a coincis, totusi, cu tinta programata prin buget, la rectificarea din noiembrie. Produsul intern brut este estimat, prin buget, la 389,8 miliarde lei (circa 117,8 miliarde euro, la un curs mediu estimat de Comisia Nationala de Prognoza la 3,31 lei/euro).