Leul s-a depreciat usor spre finalul sedintei de vineri, cand bancile cumparau un euro cu 3,6880 lei si il vindeau cu 3,6930 lei, cu aproape un ban sub nivelul din seara precedenta, pe o piata cu volatilitate sporita, in care moneda nationala s-a apreciat la un maxim al zilei de 3,6730 lei/euro.
Cursul de referinta anuntat, vineri, de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a fost de 3,6972 lei/euro, in scadere cu peste un ban fata de cursul de referinta anuntat joi de banca centrala, cu toate ca BNR si Ministerul de Finante au continuat sa atraga lei de la banci, sustin dealerii.

Moneda nationala s-a depreciat, de la 3,6875 la 3,7010 lei/euro in primele tranzactii de vineri, dupa care cursul a scazut usor si s-a mentinut cateva ore pe la 3,6840-3,6990 lei/euro. Ulterior, euro s-a scumpit pana la 3,7030 lei, dupa care cursul a scazut din nou, iar la 14:15 euro era cotat la 3,6970-6,7020 lei.

In decurs de o ora, leul s-a intarit de la 3,6970 lei/euro pana la varful sedintei, de 3,6730 lei/euro, atins cu putin dupa ora 15:00. Din acel moment, cursul a reinceput sa urce, pana la 3,6880-3,6930 lei/euro spre finalul zilei de vineri.

"Au existat momente de volatilitate si miscari mai puternice in a doua parte a zilei, dar care nu au avut nicio legatura cu vesti sau comentarii. Investitorii si-au regandit, pur si simplu, pozitiile", a spus Ciprian Mihai, sef de departament in cadrul trezoreriei Volksbank, citat de NewsIn.

El a explicat ca, in conditiile in care BNR ar reusi sa atraga sume mai mari in cadrul licitatiilor, la dobanzi mai mari de 8% pe an, leul ar putea sa se intareasca. Sterilizarile excesului de lichiditate din aceasta saptamana nu au fost, insa, suficient de puternice pentru a misca serios moneda nationala.

Banca centrala a atras lei din piata monetara in fiecare zi in aceasta saptamana, cu scopul declarat de a regla lichiditatea interbancara, miscare ce atrage de obicei in mod indirect si o usoara apreciere a leului pe piata valutara.

Pe pietele internationale, dolarul a oscilat, vineri, intre 1,4608 si 1,4696 dolari/euro, iar la 17:15 ora Romaniei, euro era cotat la 1,4645 dolari/euro.

Cursul afisat vineri de banca centrala arata o depreciere a monedei nationale cu aproape un ban (0,27%) fata de dolar, de la 2,5222 lei/dolar, cat era joi, la 2,5290 lei/dolar.

Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de vineri un nivel al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 7,36 pe an, fata de 7,23% pe an cat era in ziua precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a urcat usor la 7,99% pe an, de la 7,85% pe an, cat era joi.

Dobanzile interbancare la depozitele pentru o zi, de tip overnight, se mentin in apropierea nivelului de 8% pe an al dobanzii de politica monetara pe care BNR a folosit-o la toate licitatiile sale, programate sau supriza, ce au urmat sedintei consiliului de administratie al BNR din 7 ianuarie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri