Leul a pierdut, spre finalul sedintei de ieri, peste cinci bani fata de inchiderea de vineri seara, pana la un nivel de 3,74 lei/euro, dupa ce cursul urcase, in jurul orei 16:00, la un maxim al zilei de 3,7465, nivel nemaiatins de aproximativ trei ani, sustin dealerii.
Cursul de referinta anuntat luni de banca centrala a fost de 3,7202 lei/euro, in urcare cu 0,62% fata de cursul de referinta anuntat vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR), deprecierea fiind determinata de scaderile inregistrate de toate monedele tarilor din regiune si de caderea burselor internationale.

"Se pare ca tensiunea din regiune s-a mai relaxat spre sfarsitul sedintei de luni, insa evolutia pietelor financiare din zona ramane imprevizibila. Marjele intre vanzarea si cumpararea pe piata interbancara s-au largit, ceea ce arata prudenta jucatorilor. Este posibil sa asistam la o revenire a leului, avand in vedere cat de rapida a fost miscarea din cursul acestei sedinte. Chiar daca moneda nationala va continua sa se deprecieze, miscarea va fi, probabil, mai lenta decat aceasta", a declarat dealerul Bancii Comerciale Romane (BCR) Narcis Noaghea, potrivit NewsIn.

Bursele din Asia au trecut luni printr-o noua degringolada generalizata, investitorii fiind dezamagiti de planul presedintelui SUA, George W. Bush, de relansare a economiei americane, bursele din Europa deschizand de asemenea sedintele bursiere cu scaderi considerabile. Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a urmat tendintele externe, toti indicii acesteia inregistrand scaderi de peste 4%.

Pe pietele internationale, dolarul s-a apreciat, luni, de la 1,4605 la 1,4457 dolari/euro, iar la 17:30 ora Romaniei, euro era cotat la 1,4483 dolari/euro.

Cursul afisat luni de banca centrala arata o depreciere a monedei nationale cu patru bani (1,59%) fata de dolar, de la 2,5290 lei/dolar, cat era vineri, la 2,5694 lei/dolar.

Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de luni un nivel al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 7,27 pe an, fata de 7,36% pe an cat era la sfarsitul saptamanii anterioare, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a scazut usor la 7,94% pe an, de la 7,99% pe an, cat era vineri.

Dobanzile interbancare la depozitele pentru o zi, de tip overnight, s-au mentinut, in prima parte a sedintei de luni, in apropierea nivelului de 8% pe an al dobanzii de politica monetara pe care BNR a folosit-o la toate licitatiile sale, programate sau supriza, ce au urmat sedintei consiliului de administratie al BNR din 7 ianuarie.

In ciuda faptului ca, Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) si Banca Nationala a Romaniei (BNR) au atras, luni, impreuna, 3,445 miliarde lei (926 milioane euro) de pe piata interbancara, dobanzile la depozitele overnight au coborat spre 6,2-6,7% pe an, mai spun dealerii.

Ministerul de Finante a scos 1,285 miliarde lei (345,4 milioane euro) in depozite cu scadenta pe 25 ianuarie, cand conturile ministerului urmeaza sa se umple cu banii de la contribuabili. Dobanda maxima la care Finantele au atras leii a fost de 8% pe an, similara cu dobanda folosita de banca centrala pe piata interbancara.

BNR a atras, la randul sau 2,16 miliarde lei (580,6 milioane euro) de la cele 13 banci participante la licitatia pentru depozite la doua saptamani, iar dobanda a fost de 8% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri