Saptamana trecuta, pietele unde se tranzactioneaza derivate pe actiunile de la BVB au fost influentate de mai multi factori, care au determinat o evolutie extrem de oscilanta a preturilor, fara a se contura un trend clar. Cele cateva zile de deruta datorate scandalului Rompetrol au scazut marti pretul futures al acestor actiuni pana la un minim de 0,0691 lei, pentru scadenta iunie si 0,0710 lei pentru septembrie.

Urmatoarele doua zile au adus investitorilor care au cumparat randamente de 53,5% si respectiv 875%, vineri tranzactiile realizandu-se la 0,0795 - 0,0875 lei si 0,0860 - 0,0945 lei. SIF-urile constituie o categorie de actiuni care depind in mare masura de stirile provenite din mediul legislativ, privind cresterea pragului de detinere. In lipsa unor informatii certe, preturile au avut o evolutie oscilanta. Pentru scadenta lunara SIF 2 a coborat marti la un minim de 1,027 lei, a urcat peste doua zile la 1,09 si a inchis saptamana la 1,056 lei. Pentru septembrie, minimul a fost de 1,1 iar maximul de 1,1750 lei. Vanzatorii de optiuni CALL au mizat ca pana la sfarsitul lunii aceste actiuni nu vor depasi pragul de 1,1650 lei. Titlurile SIF 5 au fluctuat pentru scadenta lunara intre 1,2280 - 1,2990 lei, pentru septembrie pretul fiind stabilit la 1,35.

Optiunile CALL indica pentru scadenta lunara importante praguri de rezistenta la 1,3950 si 1,41 lei. Actiunile TLV cu scadenta lunara au urcat vineri de la minimul inregistrat luni (0,6920 lei) pana la 0,7310 lei, pentru septembrie preturile fluctuand pe parcursul saptamanii intre 0,7520 si 0,85 lei. Optiunile CALL au fost incheiate pentru septembrie la un pret de exercitare de 0,9900 lei cu prime de 12 lei, iar cele PUT la 0,72 lei cu prime de 20 lei. Titlurile SNP au fluctuat pentru scadenta lunara intre 0,3405 - 0,37 lei, iar pentru septembrie intre 0,3715 si 0,39 lei, ele intalnind pentru aceasta ultima scadenta un important prag suport la 0,35 lei, cum indica tranzactiile cu optiuni PUT.

Numarul operatorilor din piata sibiana s-a inmultit

Luna mai a fost incheiata de bursa sibiana pe un trend ascendent atat in privinta numarului de contracte si optiuni tranzactionate, cat si prin inmultirea numarului operatorilor, care prin intrarea in piata a SSIF Muntenia Global Invest au urcat la 25. Cel mai activ operator, prin clientii sai, a fost SSIF Vanguard, care si-a consolidat pozitia dominanta in piata la termen sibiana. Clientii acestui SSIF au fost activi atat pe piata futures, cat si pe cea options.
Locul secund a fost ocupat de SSIF Broker, clientii sai implicandu-se in operatiuni de hedging, speculatie sau arbitraj. Daca in lunile precedente, vedetele incontestabile ale pietei au fost SIF 2 si SIF 5, luna mai a adus in atentia investitorilor unul dintre cele mai controversate titluri, Rompetrol, declara Mirabela Coos, reprezentanta a companiei clujene.

Oscilatiile preturilor pentru cele doua scadente au facilitat atat operatiunile de arbitraj intre BVB si Bursa sibiana, rezultand randamente de pana la 35 - 40%, cat si speculative, care au putut aduce randamente de pana la 150%".

Estinvest si Romintrade si-au mentinut pozitiile de luna trecuta, fiind urmate de Orizont Vest si Terra Consulting.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri