Dobanzile la depozitele bancare au devenit neatractive, de aceea piata bursiera ar putea constitui o alternativa pentru inmultirea banilor. Desi plasarea economiilor in valori mobiliare (actiuni, obligatiuni) presupune un risc mult mai mare, acest lucru este compensat cu faptul ca si castigurile pot fi pe masura.
Sunt doua surse de profit pe piata de capital: dividendele acordate de companii si cresterea valorii actiunilor in urma tranzactionarii. Pretul titlurilor este stabilit de piata, mai exact de vanzatori si cumparatori, care, la un moment dat, convin sa transfere actiuni de la unii la altii. Valoarea minima necesara pentru a putea deveni investitor la Bursa este de 10 milioane de lei. Brokerii recomanda, totusi, o suma minima de 50 milioane de lei, pentru a se crea un protofoliu de investitii diversificat. Acest lucru nu este insa suficient pentru a intra in joc.

Alegerea societatii de brokeraj

Primul pas il constituie alegerea societatii de brokeraj, prin intermediul careia se vor efectua tranzactiile. Lista celor 67 de firme specializate in operatiuni pe piata bursiera se gaseste pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti (www.bvb.ro ) si pe cel al Bursei Electronice Rasdaq (www.rasd.ro ). Cea din urma piata face lunar un top al celor mai de succes societati, numite societati de servicii de investitii financiare, prescurtat SSIF, ceea ce usureaza alegerea uneia dintre ele.

O data ce s-a ales societatea de brokeraj, urmeaza incheierea contractului, care se va face in baza buletinului sau cardului de identitate.

Deschiderea unui cont de investitii

De asemenea, trebuie deschis un cont de investitii, asemenea celui bancar, ce va fi alimentat permanent in vederea achizitionarii de actiuni. Apoi, se va stabili comisionul serviciilor oferite de firma de brokeraj.

Daca se deschide pentru prima oara un cont de investitii, iar valoarea tranzactiilor nu poate fi anticipata, procentul va fi stabilit in functie de suma de bani ce va fi investita. Cand valoarea tranzactiilor atinge niveluri mari si este in crestere, se poate negocia o reducere a comisionului. De exemplu, la valoarea lunara a tranzactiilor de 50 milioane de lei, procentul mediu de comison este in jur de 2,5%, la 150 milioane de lei, de 2%, iar la o suma de 500 milioane de lei, de circa 1,5%. Comisionul maxim este limitat de legea pietei de capital la 8% din valoarea unei tranzactii.

Un comision mai mare de 3% sau de 5% merita platit doar daca societatea respectiva ofera servicii in plus, cum ar fi opinii sau rapoarte de analiza financiara ale companiilor listate.

Impozitul de 1% perceput pe castigul din actiunile detinute mai mult de un an si cel de 10% pentru cele pana intr-un an, respectiv 16% din 2006, se vireaza de catre brokeri.

Strategia investitionala

Strategia investitionala va fi pusa la punct impreuna cu intermediarul de tranzactii. Aceasta strategie presupune orizontul de timp al investitiei, precum si nivelul de risc asumat. Tot impreuna cu brokerul se va stabili si nivelul sau de implicare. Poate sa nu se implice deloc sau sa faca recomandari. Este important ca si investitorii sa urmareasca rapoartele financiare emise de societati, precum si analizele de companie realizate de brokeri si postate pe site-uri ale unor societati de brokeraj.

Dupa alimentarea contului, se vor transmite ordinele (instructiuni de cumparare/vanzare) brokerului. Ordinul este un formular tip pe care sunt trecute pretul de cumparare/vanzare si volumul de actiuni.

Ordinul poate fi valabil o zi sau ramane in piata pana cand este anulat de catre investitor. Ordinele pot fi transmise si la telefon, prin fax sau prin e-mail, insa se va face un drum la sediul societatii pentru a fi semnat. Ordinele preluate de broker sunt transmise trader-ului, care este conectat la sistemul electronic al Bursei si care-l va introduce in piata, dupa care se asteapta executarea lui.

Unele societati de brokeraj ofera posibilitatea urmarii on-line a sedintei de tranzactionare, ceea ce presupune ca ordinele vor fi transmise trader-ului direct de catre client.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri