Groupama a avut ca strategie o expansiune agresiva in tarile din Europa Centrala si de Est (ECE) si in zona bazinului marii Mediterane. In luna octombrie din 2007, Groupama a intrat pe piata din Romania prin achizitia unui pachet de 90% din actiunile companiei BT Asigurari, pentru 90 milioane euro.

Si compania italiana de asigurari Fondiaria-SAI a confimat recent ca a propus o oferta asiguratorului roman. "Fondiaria-SAI este interesata sa-si extinda operatiunile pe piata din Europa Centrala si de Est", sustin reprezentantii companiei italiene.

Noul actionar majoritar al asiguratorului BT Asigurari- compania Groupama - se situeaza pe locul trei in clasamentul celor mai mari companii franceze de profil. Compania ofera diverse produse de asigurari in Franta, dar are reprezentante si in Grecia, Italia, Marea Britanie, Portugalia, Spania, Ungaria, Turcia, China si Vietnam.

Veniturile inregistrate de Groupama din primele de asigurare in 2006 au fost de 14,2 miliarde euro.
Capitalul Asiban este detinut in transe egale de patru banci: BRD-Groupe Societe Generale, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), Banca Transilvania si Banca Comerciala Romana (BCR), fiecare cu o participatie de 25% din actiuni, pe care au anuntat ca sunt dispuse sa le vanda.

Banca Transilvania si BCR detin propriile companii de asigurari, in timp ce BRD a anuntat ca vrea sa-si vanda participatia.

Citeste si:

CEC, al patrulea actionar al Asiban, s-a aratat initial interesat sa preia compania de asigurari, potrivit unei declaratii din 30 iulie 2007 a presedintelui bancii, Radu Gratian Ghetea, insa a renuntat la idee, deoarece institutia financiara nu poate sa plaseze mai mult de 20% din fondurile proprii intr-o societate comerciala la care detine actiuni.

Divizia europeana de banca de investitii a Rothschild, consultantul Erste Bank in procesul de achizitie a Bancii Comerciale Romane (BCR), a fost mandatata sa se ocupe de vanzarea companiei de asigurari Asiban, castigand competitia cu banca americana de investitii Merrill Lynch.

La finalul lui 2006, Asiban a inregistrat daune in valoare de 245 milioane lei (72,44 milioane euro), iar pentru finalul acestui an compania estimeaza o valoare a acestora de 250 milioane lei (75,2 milioane euro).

Potrivit statisticilor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Asiban a fost al patrulea jucator pe piata asigurarilor din Romania in 2006, cu o valoare a primelor brute subscrise de 436,8 milioane lei, dupa Allianz-Tiriac, Asirom si Omniasig. Asiban "controleaza" o cota de 7,62% din piata asigurarilor generale si de viata, arata CSA.