Cifra raportata de Casa Nationala de Pensii depaseste cu circa jumatate de milion de persoane estimarile din piata privind participantii eligibili pe pilonul II, de de 3,4-3,5 milioane aderenti.

Validarile urmeaza sa fie facute in urmatoarele zile si in cadrul acestora urmeaza sa fie descoperite si comunicate dublurile, potrivit acelorasi surse. Totodata, Comisia de Supraveghere a Sisitemului de Pensii Private (CSSPP) va verifica autorizatiile brokerilor, precum si datele aderentilor.

Pentru intervalul 1 ianuarie - 17 ianuarie 2008, fondurile au raportat 850.000 de aderenti, acestea fiind insa date provizorii, fara prelucrarea dublurilor. Numarul actelor de aderare raportate de cei 18 administratori de pensii obligatorii au fost peste asteptari, estimarile initiale fiind de circa 500.000 de acte de aderare, au mentionat reprezentantii CNPAS.

La ultima raportare din 17 ianuarie, ING Fond de Pensii a transmis 249.000 de acte de aderare catre CNPAS, Allianz-Tiriac a inregistrat 205.000 de aderenti, Generali a raporat 103.000 de participanti, iar Aviva - 68.000 de aderenti.

Citeste si:

Dupa primele sapte raportari bilunare (17 septembrie 2007 -1 ianuarie 2008), peste 3,18 milioane de romani aderasera la un fond de pensii obligatorii, potrivit datelor Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS).

Campania initiala de aderare a romanilor la un fond de pensii private obligatirii (pilon II) a inceput pe 17 septembrie 2007 si s-a incheiat pe 17 ianuarie 2008.

Dupa aceasta perioada, cei care nu au optat pentru un fond de pensii vor fi distribuiti in mod aleatoriu catre fondurile autorizate, pe baza unui sistem informatic, potrivit arbitrului pensiilor private.

In primul an de activitate, 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va ajunge in administrare privata. Ponderea va creste anual cu cate o jumatate de punct procentual, pana la atingerea nivelului de 6% aplicat venitului lunar brut, intr-un interval de opt ani.