Leul isi va relua tendinta de apreciere in urmatorul an, iar intre timp, nu e exclus ca banca centrala sa mareasca din nou dobanda de politica monetara la urmatoarea sedinta, pentru a tine in frau inflatia si evolutia cursului de schimb, a spus economistul sef al BNR, Valentin Lazea.
"Banca centrala are control asupra situatiei si controleaza situatia (referitor la inflatie - n.r.). Numarul doi: leul nu va ajunge la 4 lei euro, cursul de schimb. Si numarul trei: cei care tin lei astazi vor vedea peste un an, pe 24 ianuarie 2009, ca vor fi castigat, tinand lei, atat din dobanda, cat si din curs, care atunci va fi mai puternic, mai apreciat, al leului decat este astazi", a spus economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, in interviul acordat BBC, citat de NewsIn.

Banca centrala incearca sa controleze inflatia prin masurile pe care le intreprinde pe piata interbancara, in conditiile in care anul trecut si-a ratat cu mult unica tinta asumata, de 4%. Inflatia atinsa la finalul lui 2007, de 6,57%, a depasit si limita superioara a intervalului de 3-5% avut in vedere de BNR. Pentru sfarsitul lui 2008, BNR tinteste o inflatie de 3,8%, cu intervalul aferent de 2,8-4,8%.

De la jumatatea anului trecut, leul a inceput sa se deprecieze in fata monedei nationale, de la 3,10 la 3,78 lei/euro, in conditiile in care din 2004 pana la sfarsitul lui iunie 2007 moneda nationala se apreciase relativ constant.

Saptamana trecuta, leul a pierdut circa 2% pana la 3,78 lei/euro, pe fondul nervozitatii de pe pietele financiare internationale, care a determinat caderi pe pietele de capital la nivel global si a lovit mai ales valutele tarilor emergente, cele mai sensibile la scaderea increderii investitorilor straini.

BNR are incredere in leu pe termen mediu, dar stie ca evolutia depinde si de pietele externe

Lazea a mentionat ca, asa cum explicase si guvernatorul bancii centrale, BNR recomanda persoanelor care vor sa isi ia credite, sa le ia in moneda in care isi primesc salariile si din care vor trebui sa ramburseze imprumutul. Cei care au venituri in lei, sa isi ia credite in lei, iar cei care sunt platiti in euro, "n-au decat sa-si faca credit si-n euro", a spus Lazea.

Guvernatorul explicase ca cine vrea sa faca speculatii de termen lung, de doua saptamani sau de o luna, s-ar putea sa castige. Schimband din leu in euro, s-ar putea sa piarda. "Dar noi nu vorbim aici de oamenii care vor sa faca un castig rapid si speculativ. Vorbim de oamenii care se uita la termenul mediu si care se gandesc: Ce va fi peste un an cu acesti bani?", a subliniat Lazea.

Pragul psihologic de 4 lei/euro pare sa joace un rol important pentru ca, in atingerea tintei de inflatie, un lucru foarte important il reprezinta "asteptarile inflationiste ale publicului". "Daca publicul inceteaza sa te mai creada - pe tine, Banca Centrala, si pe tine, Guvern -, atunci, foarte greu se recastiga increderea", iar "Banca Nationala a muncit sapte ani pentru a castiga increderea publicului", a explicat Lazea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri