La prima ora de tranzactionare de marti, cursul era de 3,7680 lei/euro, dupa care moneda nationala s-a apreciat treptat pana la putin peste 3,73 lei/euro, pe o piata fara ordine semnificative de tranzactionare.
Ulterior, cursul s-a mentinut in apropierea acestui nivel intreaga zi. Leul s-a apreciat usor pana la 3,7275 - 3,7320 lei/euro la ora 17, in conditii de volatilitate moderata si in contextul imbunatatirii increderii in regiune.
"Piata asteapta decizia de politica monetara a Federal Reserve de maine si pe a Bancii Nationale a Romaniei din 4 februarie. In plus, se simte si influenta licitatiei facute de banca centrala astazi, prin care a atras 800 de milioane de la banci", a declarat dealerul Bancii Comerciale Romane (BCR) Narcis Noaghea, potrivit NewsIn.
Federal Reserve, banca centrala americana, a micsorat saptamana trecuta dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale la 3,50%, intr-o miscare de urgenta hotarata in contextul unei vanzari masive de titluri pe pietele internationale de capital. Jucatorii de pe pietele financiare estimeaza ca Federal Reserve va cobori din nou dobanda de referinta la sedinta de politica monetara care se va termina miercuri.
Consiliul de administratie al BNR se va reuni pe 4 februarie, cand analistii anticipeaza o noua majorare a dobanzii de politica monetara - posibil cu 0,5% - de la nivelul actual de 8%.
Banca centrala a atras din nou, marti, lichiditate de la banci in valoare de 800 de milioane lei in depozite la sase zile, la care plateste o dobanda anuala egala cu cea de politica monetara.
Cursul afisat marti de banca centrala arata o apreciere cu 1,16% a monedei nationale fata de dolar, de la 2,5616 lei/dolar, cat era luni, la 2,5320 lei/dolar.
Pe pietele internationale, dolarul a oscilat intre 1,4746 si 1,4799 dolari/euro, iar la ora 17, ora Romaniei, euro era cotat la 1,4757 dolari.
Banca centrala a afisat, in prima parte a zilei de marti un nivel al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 8,18% pe an, fata de 8,34 % pe an cat era in ziua anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a scazut usor la 8,86% pe an, de la 9% pe an, cat era luni.
Dobanzile interbancare la depozitele pentru o zi, de tip overnight, au scazut usor spre finalul sedintei de marti, la 8,1 - 8,6%, dar se mentin la un nivel inca ridicat, ca urmare a scaderii lichiditatii din piata interbancare, odata cu inceperea unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii.
Citeste si:
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: