Vanzarea BT Asigurari catre grupul francez Groupama a dus profitul Bancii Transilvania (BT) la un nivel record, 102 milioane de euro, adica jumatate din profitul inregistrat de BRD si BCR la noua luni.
Banca Transilvania a inregistrat anul trecut un profit net de 340,48 milioane lei (102 milioane euro), de 2,83 ori mai mare decat castigul raportat in 2006. Activele totale ale bancii au crescut anul trecut cu 71,6%, la 13,875 miliarde lei (4,15 miliarde euro).

BRD-SocGen a raportat un profit net de 207 mil. euro la noua luni, in timp ce BCR a inregistrat, in perioada amintita, un profit net de 219,6 mil. euro

Banca a acordat, in 2007, credite in valoare totala de 8,56 miliarde de lei (2,56 miliarde de euro), depasind cu 75% valoarea imprumuturilor acordate clientilor in anul precedent, dintre care aproximativ 59% reprezinta credite pentru persoane juridice, iar 41% pentru persoane fizice.

Valoarea depozitelor constituite de catre Banca Transilvania a avansat cu 88,4%, la 7,38 miliarde de lei (2,21 miliarde de euro) iar resursele totale atrase de la clienti se ridicau la 10,58 miliarde de lei, la finele anului trecut.

Veniturile institutiei de credit s-au dublat, de la 1,35 miliarde de lei in 2006, la 2,7 miliarde de lei la finele anului trecut, in timp ce cheltuielile au crescut cu 88,5%, la 2,3 miliarde de lei.

"Profitul operational a fost cu 43,9% peste nivelul bugetat de noi. In plus, vanzarea companiei BT Asigurari, membra a Grupului Financiar Banca Transilvania, a contribuit semnificativ la obtinerea acestor rezultate", a declarat presedintele Consiliului de Administratie al bancii, Horia Ciorcila (foto).

Banca Transilvania a semnat, in luna octombrie a anului trecut, contractul pentru vanzarea a 90% din capitalul BT Asigurari companiei franceze Groupama. Pretul stabilit a fost de 90 milioane euro, acesta putandu-se modifica pe baza rezultatelor financiare pe 2007 ale firmei romanesti de asigurari.

"Rezultatele financiare remarcabile din anul trecut au fost obtinute printr-o strategie implementata diferentiat la nivelul directiilor de business ale bancii. In 2007 am dus la indeplinire un obiectiv important, anuntat, acela de a avea 1 milion de clienti activ", a declarat directorul general al Bancii Transilvania, Robert C. Rekkers.

Banca porneste in 2008 de pe pozitii solide, in ceea ce priveste rezultatele financiare, portofoliul de clienti, capital si resurse, urmand sa se concentreze pe "succesul liniilor de afaceri", pe cresterea profitabilitatii si pe consolidarea pozitiei de piata, a precizat directorul Bancii Transilvania.

In 2007, Banca Transilvania a investit cu precadere in extinderea teritoriala, asa incat a deschis 116 unitati, iar reteaua bancii a ajuns la 457 de sucursale si agentii. Banca a patruns si pe piata internationala, deschizandu-si, in luna octobrie a anului trecut, o sucursala in Cipru.

Odata cu extinderea teritoriala, banca a angajat circa 1.300 de persoane, in medie 108 de angajari pe luna, ceea ce a ridicat personalul Bancii Transilvania la 5.837 angajati.

De asemenea, Banca Transilvania s-a inscris, in 2007, prin parteneriatul cu firma olandeza Aegon, in cursa pensiilor private obligatorii, infiintand compania BT Aegon. BT Aegon a obtinut aproape 130.000 de adeziuni in campania de aderare a populatiei la fondurile de pensii private obligatorii, ceea ce a propulsat compania pe locul 7 intre fondurile de pensii private.

Banca Transilvania a obtinut anul trecut de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), actionarul semnificativ al bancii, un credit pentru microcompanii, in valoare de 15 milioane euro si 10 milioane euro pentru finantarea rurala. European Fund for Southeast Europe (EFSE) a acordat bancii un imprumutat de 20 milioane euro pentru credite ipotecare destinate populatiei si companiilor, iar ABN Amro Bank Romania a finantat Banca Transilvania cu 60 milioane euro, suma care are destinatie generala.

Ultimul transfer cu actiuni Banca Transilvania, la BVB, a fost realizat, ieri, la pretul de 0,75 lei pe actiune, cu 4,17% mai mare decat cel din finalul sedintei anterioare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri