Banca centrala a sprijinit din greu moneda nationala in luna ianuarie, atat prin "sterilizarea" consecventa a excesului de lei din piata, cat si prin declaratiile permanente de sustinere a leului, in incercarea de a-si atinge totusi tinta de inflatie la finalul acestui an.
Leul a inceput anul cu stangul. In primele trei saptamani din ianuarie a avut o tendinta clara de depreciere fata de euro, atingand niveluri de care nu mai trecuse de aproape trei ani.

Continuarea problemelor din sectorul financiar international, noile anunturi de pierderi cauzate de criza creditelor ipotecare cu grad mare de risc - deja binecunoscutele credite “subprime” - si, nu in ultimul rand, datele sub asteptari despre economia Romaniei au contribuit simtitor la ieftinirea leului, scrie NewsIn.

Astfel, de la nivelul de 3,5971 lei/euro cu care a debutat in prima zi de tranzactionare din 2008, leul s-a depreciat relativ constant pana pe 24 ianuarie, cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat un curs de referinta de 3,7695 lei/euro, pierzand peste 17 bani (4,8%) in fata monedei europene.

Nici masura bancii centrale de crestere a dobanzii de politica monetara, pe 7 ianuarie, de la 7,50 la 8% pe an nu a reusit sa aprecieze leul decat pe moment, poate si pentru ca miscarea era anticipata de toata piata.

Cererea de valuta a venit si din partea importatorilor care au trebuit sa plateasca in ianuarie facturile din decembrie.

Ministrul economiei si finantelor a anuntat in plus, pe 14 ianuarie, ca deficitul bugetar al Romaniei a ajuns sa se adanceasca in ultima luna a anului trecut la 2,4% din produsul intern brut al tarii (PIB), respectiv la 9,91 miliarde lei, dupa ce timp de zece luni Guvernul a raportat bani in exces, iar in noiembrie, doar o usoara lipsa.

Caderea burselor internationale, din 21-22 ianuarie, de teama unei recesiuni a Statelor Unite ce s-ar putea extinde si in Europa a atins si piata financiara romaneasca si implicit moneda nationala, care s-a depreciat in ton cu celelalte monede din regiune.

BNR si-a vazut astfel si mai amenintata tinta de inflatie pentru finalul lui 2008, de 3,8%, aproape imposibil de atins in conditiile in care si deficitul comercial, alaturi de cel de cont curent, erau tot mai adanci, iar leul continua sa se deprecieze.

Drept urmare, in zilele urmatoare, BNR a atras aproape zilnic excesul de lei din piata, la noua dobanda anuala de 8%, in incercarea disperata de a regla lichiditatea din piata si deprecierea excesiva a leului.
Guvernatorul BNR declara de altfel ca banca centrala “nu mai pridideste” sa scoata din piata marea de lei, cauzata si de cheltuielile bugetare efectuate pe ultima suta de metri in 2007 si a ajuns sa organizeze chiar si cate doua licitatii pe zi la scadente diferite.

Astfel, BNR a scos in total in luna ianuarie 33 miliarde lei (aproape 9 miliarde euro) de la banci in depozite cu scadente diferite, ce au variat de la o zi la o saptamana.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri