Bancherii se asteapta la o crestere a dobanzilor la credite in urmatoarea perioada, ca urmare a celei mai recente decizii a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de a majora dobanda cheie la 9%

Consiliul de administratie al BNR a decis, ieri, majorarea dobanzii de politica monetara cu un punct la 9% si adoptarea unor masuri prudentiale suplimentare precum marirea provizioaneleo cerute bancilor la creditele acordate in valuta.

Este a treia majorare consecutiva a dobanzii cheie a bancii centrale, dupa cea din 31 octombrie 2007 (de la 7% la 7,5%) si din 7 ianuarie (de la 7,5% la 8%). Astfel, BNR a urcat, in ultimele trei luni, dobanda anuala pe care o plateste bancilor la depozitele pe care acestea le constituie la banca centrala cu un punct si jumatate.

Majorarea dobanzii cheie cu un punct procentual va face leul mai atractiv in ochii investitorilor, dar va scumpi imprumuturile in moneda nationala, iar impunerea unor provizioane mai mari la creditele in valuta va atrage costuri suplimentare pentru banci si implicit pentru clienti, spun analistii.

"Decizia de majorarea a dobanzilor in lei afecteaza masa monetara in lei, in timp ce majorarea provizioanelor la creditele in valuta, in conditiile mentinerii ratelor rezervelor minime obligatorii, a fost facuta cu scopul de a tempera avansul creditelor in valuta", a explicat economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, potrivit NewsIn.

Anghel a adaugat ca amploarea efectelor depinde insa de marja cu care au fost majorate provizioanele. "In mod sigur aceasta masura creste costurile pentru debitorii care au salarii in alta valuta decat cea in care au imprumuturile", a mai spus Anghel.

Sefii bancilor au reactionat foarte repede la decizia BNR si au marit dobanzile la credite. Volksbank Romania a majorat astfel dobanda pentru creditele auto si cele garantate cu ipoteca in lei de la 5,95% pana la 6,95%, decizie motivata prin urcarea dobanzii cheie de catre banca centrala cu 2% in ultimele trei luni.

Pentru persoanele care au solicitat imprumuturile pana pe 17 septembrie 2007, Volksbank Romania a majorat dobanda pentru creditele auto si cele garantate cu ipoteca in lei cu 1,5%.

Traderul Millennium Bank, Ciprian Dascalu, precizeaza ca majorarea provizioanelor la creditele in valuta "inseamna, in mod cert, costuri mai mari pentru banci".

Dascalu a explicat ca "nivelul provizioanelor se calculeaza ca o matrice, in functie de bonitatea clientului, putand fi de aproximativ 15-20% din valoarea creditului". El a estimat ca o noua majorarea a dobanzii cheie, de la nivelul de 9% anuntat luni de BNR, va depinde, in urmatoarele luni, mai ales de evolutia cursului de schimb.

"Decizia BNR a depasit asteptarile mele - personal mizam pe o majorare cu 0,50 sau 0,75 puncte procentuale. Cred ca reactia in piata va avea doua componente. Astfel, e de asteptat o apreciere a leului si o crestere a volumelor sterilizate de banca centrala", a declarat economistul sef al BRD SocGen, Florian Libocor.

Este a treia majorare consecutiva a dobanzii cheie a bancii centrale, dupa cele din 31 octombrie 2007 (de la 7% la 7,5%) si din 7 ianuarie (de la 7,5% la 8%). Astfel, BNR a urcat, in ultimele trei luni, dobanda anuala pe care o plateste bancilor la depozitele pe care acestea le constituie la banca centrala cu 2 puncte procentuale.

Dobanda de politica monetara nu a mai fost la un nivel atat de ridicat din august 2005, cand BNR a hotarat sa micsoreze dobanda cheie de la 12,50% la 8,50% pe an.

Daca BNR a inclus si in comunicatul de dupa sedinta de luni a boardului formularea ca va continua sa gestioneze ferm lichiditatea de pe piata monetara prin operatiunile de piata, noutatea consta in anuntarea unor masuri legate de provizioanele pentru riscuri si cheltuieli ale bancilor care dau credite in valuta.

Cerinta unor provizioane mai mari la creditele in valuta este o masura alternativa la majorarea rezervelor minime obligatorii - de 20% din pasivele in lei si 40% din cele in valuta - pe care bancile comerciale trebuie sa le constituie lunar la banca centrala, considerate deja foarte mari. Unii analisti spun, de altfel, ca o crestere a rezervelor minime obligatorii ar fi ineficienta in prezent si ar putea chiar sa puna presiuni asupra monedei nationale, in sensul deprecierii acesteia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri