Bancile se confrunta cu o problema ca urmare a aplicarii Directivei 92/2002 a Uniunii Europene. Din 2006 acestea nu vor mai putea vinde polite de asigurare atasate unor produse de creditare prin ghiseele proprii. Prin urmare, vor trebui sa recurga la serviciile unui broker in asigurari sau ale unei agentii de intermediere, ceea ce va conduce la cresterea costurilor de creditare la nivel de client si la dublarea formalitatilor de acordare a unui imprumut. In prezent, se cauta solutii pentru rezolvarea practica a situatiei si clarificarea acesteia printr-un act normativ.

"Problema este ca, in baza Directivei 92 a UE, bancile isi vor pierde dreptul de agent de intermediere in asigurari. Pentru a clarifica lucrurile, am solicitat Comisiei Europene o perioada de gratie de un an si jumatate", declara pentru ziarul nostru Paul Mitroi, director general al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). In prezent, aceasta activitate e reglementata printr-un contract de mandat intre banca si societatea de asigurari, in baza caruia ofiterul de credit poate vinde polite de asigurare direct la ghiseul bancii. Cele mai multe astfel de asigurari insotesc contractele de credit ipotecar si imobiliar, precum si auto. "Am propus ca persoanele care lucreaza la ghiseu sa fie inscrise in registrul agentilor de asigurare persoane fizice si sa primeasca acreditarea de agent", precizeaza Paul Mitroi. Conducerea Asociatiei Romane a Bancilor nu agreeaza insa o astfel de solutie si propune o separare neta intre activitatea bancara si cea de asigurari, varianta care este insa in defavoarea clientului.

"Va fi o birocratie in plus si s-ar putea ca societatile de asigurari sa aiba cheltuieli mai mari, in conditiile in care nu vor mai putea folosi reteaua bancara pentru vanzare. Costul mai ridicat al asigurarii se va regasi in comisioane mai mari platite de client", crede Radu Ghetea, presedintele ARB.

Costurile cu asigurarea incarca un credit cu 0,2-0,3% din valoarea totala a imprumutului. Asigurarile de deces sunt cele mai ridicate, putand ajunge, in functie de varsta persoanei, la 200-300 euro pentru o suma asigurata de 5.000 euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si