"Creditele se vor scumpi, in perioada urmatoare, atat prin metodele luate in mod direct de banca centrala, cat si pe fondul unei lichiditati mai restranse in piata, in incercarea de a limita viteza de crestere a creditelor, in special a celor in valuta", a declarat Isarescu, potrivit NewsIn.

Luni, consiliul de administratie al BNR a decis a treia majorare consecutiva a dobanzii cheie pana la 9%, care marcheaza o urcare cu 2 puncte procentuala a ratei de politica monetara in ultimele trei luni.

In plus, banca centrala si-a accelerat de la inceputul acestui an interventiile pe piata monetara, aspirand excesul de lichiditate si mentinand, astfel, dobanzile interbancare la un nivel apropiat de dobanda cheie.

In privinta creditelor in monede exotice, precum francul elvetian sau yenul, Isarescu a avertizat ca multe persoane nu cunosc riscurile la care se expun, luand credite in monede cu randamente mai mici in prezent.

"Francul elvetian este in mod traditional o moneda de refugiu", in care fac plasamente investitorii in perioade tulburi, intarindu-l, a explicat Isarescu. Or, intarirea francului fata de leu scumpeste creditele luate in aceste monede si sporesc riscurile de nerambursare.

"Altfel, va trebui sa luam masuri", a avertizat Isarescu, fara sa dea detalii.

Citeste si:

Creditul neguvernamental a sporit cu 60% in intervalul decembrie 2006-decembrie 2007 pana la 148,2 miliarde lei (41 miliarde euro).

Majorarea dobanzii cheie cu un punct procentual si marirea provizioanelor cerute bancilor la creditele in valuta acordate, decise luni de BNR, vor avea ca efect cresterea dobanzilor la creditele si depozitele bancare peste 3-4 luni, a spus viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

Oficialul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a explicat ca exista un decalaj de 3-4 uni de transmisie a deciziilor de politica monetara, astfel ca deciziile de luni vor fi resimtite abia in vara. Efectul acestor masuri se epuizeaza in circa 18 luni, a adaugat viceguvernatorul BNR.

De altfel, efectul majorarii dobanzii de politica monetara de la 7% la 7,5%, decisa pe 31 octombrie 2007, se va resimti la sfarsitul lunii februarie si inceputul lui martie, a aratat Popa.

"Efectul majorarii provizioanelor va face bancile mai constiente de riscurile valutare", a declarat Popa.

Cititi si BNR estimeaza ca isi va rata tinta de inflatie si in acest an.