Potrivit proiectului de norma propus spre dezbatere publica pe pagina de internet a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), fondatorii de societati de pensii de pe pilonul III vor plati o taxa de 80.000 lei pentru autorizare de constituire.

In schimb, societatile de pensii, cele de administrare a investitiilor si firmele de asigurari vor achita 150.000 lei pentru autorizare de administrare.

Taxele pe care ar trebui sa le plateasca administratorii de fonduri de pensii facultative sunt cuprinse intre 25 lei (pentru avizarea agentilor de marketing) si 12.000 lei pentru autorizarea prospectului de schema de pensii facultative.

Citeste si:

Proiectul de norma mai prevede ca administratorii sa achite o taxa de administrare lunara de 0,50% din valoare contributiilor brute incasate de administrator, suportata de acesta din comisionul de administrare dedus din contributiile platite.

Companiile care administreaza fondurile de pe pilonul III ar trebui sa plateasca arbitrului pensiilor private pentru administrare, lunar, 0,02% din valoarea activului net al fondului de pensii facultative, suportata de administrator din comisionul de administrare si dedus din activul net total al fondului de pensii facultative.

Activele nete ale celor sapte fonduri de pensii facultative (pilonul III) a depasit valoarea de 4,4 milioane euro pe 25 ianuarie, potrivit datelor CSSPP.