ING Bank Romania, sucursala bancara romaneasca a grupului financiar olandez ING, si-a dublat anul trecut numarul de clienti si a ajuns la active de circa 3miliarde euro, a spus directorul general al bancii, Misu Negritoiu.

La finalul anului 2006, banca avea active de 2,14 miliarde euro, potrivit datelor bancii centrale.

In prezent, structura portofoliului de credite al bancii este formata in proportie de 45% de imprumuturi in euro si dolari (cu o pondere foarte mica), 55% reprezentand creditele acordate in lei.

De asemenea, o treime din credite sunt de retail, restul de corporate, a mentionat Negritoiu (foto), fara sa dea alte detalii.

Banca este axata, de altfel, pe segmentul de companii, de unde a obtinut 86% din venituri in 2006, insa si-a propus sa ajunga in cativa ani la o echilibrare a portofoliului intre segmentul de retail si cel corporate.

"Pe termen lung, tinta noastra este sa ajungem la aproximativ jumatate din veniturile totale aduse de retail", declarase la inceputul anului trecut seful diviziei de retail banking a institutiei, Albert Roggemans.

Rezultatele grupului ING vor fi publicate astazi. In 2006, ING Bank Romania a obtinut un profit brut de 35 milioane lei (10,3 milioane euro), in scadere cu 48,5% fata de anul precedent.

ING Bank a lansat primul card de credit al bancii

ING Bank Romania a lansat un card de credit, prin intermediul caruia vrea sa atraga inca 500.000 de clienti pana in 2009. Banca are, in prezent, circa 500.000 de clienti pe segmentul de carduri de debit. Suma maxima care poate fi trasa reprezinta echivalentul a trei salarii, dar nu poate fi mai mare de 50.000 de lei.

Dobanzile la creditele acordate de banca sunt afectate semnificativ de nivelul ridicat al rezervelor minime obligatorii impus de banca centrala, de 40% din pasivele in vauta si de 20% din cele in lei ale bancilor comerciale, a mentionat Negritoiu, care a estimat aceste costuri pentru ING la 1,75-1,76%.

Normele Bancii Nationale a Romaniei sunt aplicabile ING Bank Romania - care are statut de sucursala a unei institutii financiare dintr-o alta tara din UE - doar intr-o masura limitata si se rezuma la rezervele minime obligatorii, in timp ce normele privind riscul sau colateralele nu sunt aplicabile bancii.

Incepand cu 1 ianuarie 2007, ING Bank Romania a intrat sub supravegherea bancii centrale din Olanda.


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Misu Negritoiu, fostul sef al ASF, ajunge consultant in BIG4