Sondajul releva ca 65% dintre romani nu au achizitionat un produs financiar de economisire, astfel incat Romania se afla pe ultimul loc in cele peste 20 de tari de pe patru continente incluse in cercetare.

Dintre romanii care economisesc, o cincime (19,5%) au ales sa isi pastreze banii intr-un cont curent, iar 9,5% dintre respondenti aloca o parte din salariu pensiilor pe care le platesc prin intermediul angajatorului.

De asemenea, 7,9% dintre cei care economisesc au ales un cont de economii, iar 5,5% au mentionat ca au ales o polita de asigurare cu componenta investitionala.

Pentru actiuni si obligatiuni au optat 4,7% dintre romanii care pun bani deoparte, 1,6% au ales alte instrumente de economisire cu prima unica, 1,5% au un plan individual de pensie si numai 0,8% dintre romanii care pun bani deoparte au plasat economii in fonduri de investitii.

Citeste si:

Potrivit aceluaiasi studiu, romanii apeleaza mai intai la prieteni pentru a se imprumuta, dupa care se adreseaza unei institutii de creditare.

GFK Romania a facut aceasta cercetare de piata in peste 20 de tari de pe patru continente, cu scopul principal de a determina atitudinea respondentilor fata de economisirea pe termen lung.

Grupul Aviva, unul din liderii europeni pe piata pensiilor si asigurarilor de viata, detine in Romania companiile Aviva Asigurari de Viata SA si Aviva Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat SA.

Grupul administreaza active de 535 miliarde euro, care reprezinta banii celor peste 40 de milioane de clienti din toata lumea. In Romania, Aviva este prezenta in 19 orase si are peste 430.000 de clienti.