Creditele pentru mici afaceri sau renovarea locuintei pot ajunge la 20.000 de dolari
Romanii cu initiativa si fler in afaceri, dar fara fonduri pot reusi in business cu ajutorul reprezentantei unei organizatii americane, care le acorda credite si celor refuzati de banci. Pe langa cei care isi pun pe roate afacerile, pot lua imprumuturi de la CHF Inter-national si locatarii - pentru instalarea de centrale, contorizare, dar si pentru renovare.
In zece ani de activitate in Romania, CHF a acordat persoanelor fizice sau IMM-urilor mai mult de 22 de milioane de dolari, fiind create peste 23.000 de locuri de munca.

Cei refuzati de banci pot beneficia de imprumuturi de la CHF International Romania, care le poate oferi finantare de pana la 20.000 de dolari. Au acces la credite si persoanele din mediul rural si chiar cei cu pierderi, daca prezinta proiectele unor afaceri de succes.

Jumatate din clientii CHF care au obtinut finantare pentru dezvoltarea business-ului se ocupa de comert, 30% sunt in domeniul serviciilor, iar 20% scot bani din mica productie, am aflat de la unul dintre reprezentantii companiei, Dan Orodan. Acesta spune ca firma - "care are peste 2000 de clienti activi" - colaboreaza cu organizatii locale de sprijinire a afacerilor prin acordarea de asistenta tehnica, promovarea comertului si investitiilor. "Mergem in intampinarea celor din mediul rural, le completam noi formularele. Multi deschid mici magazine ori au firme de transport", ne-a mai spus Dan Orodan.

De la un alt reprezentant al firmei, Lia Dogaru, am aflat ca pot fi ajutati si afaceristii cu probleme, dar cu potential de dezvoltare: "Am avut un client - care vindea bunuri electrocasnice si le asigura service - ce avea, cand a venit la noi, pierderi cat jumatate din cifra de afaceri. A primit un credit de 3000 de dolari, iar dupa un an profitul era de circa o jumatate din cifra de afaceri. A mai primit apoi un credit de 12.000 de dolari".

Creditele se pot obtine in doua saptamani

Creditele pot fi obtinute, in doua saptamani, de firmele private (cu capital majoritar romanesc), aso-ciatiile familiale, asociatiile de locatari si persoanele fizice care doresc sa-si dezvolte afacerea (cumparand echipamente, construind sau renovand sedii etc.), respectiv pentru romanii care vor sa aiba conditii mai bune in locuinte. In ultimii ani, CHF International Romania a acordat peste 15 milioane de dolari ca imprumuturi catre IMM-uri. Creditele pentru dezvoltarea afacerilor sunt cuprinse intre 5.000 si 20.000 de dolari, iar cele pentru imbunatatirea spatiului de locuit pot ajunge la 800 de dolari pentru fiecare persoana. Pe termen scurt, micii intreprinzatori pot primi de la 500 la 5.000 de dolari, cu conditia ca firma sa aiba activitate de cel putin un an in sectorul productiei sau sase luni in alte domenii. Conditiile de creditare sunt prezentate pe internet, la www chf.ro.

"Am creditat in jur de 200 de asociatii de locatari. Majoritatea vroiau sa-si monteze centrala de bloc ori sa repare acoperisul, dar au fost si cazuri in care au zugravit fatada blocului, si-au pus interfoane etc.", ne-a mai spus Dan Orodan.

Profit din pungi de cadouri sau masute de sticla

Fiecare mic intreprinzator are "reteta" sa de succes, si anume obtinerea profitului fabricand pungi de cadouri, masute de sticla sau vanzand piese auto, ori printr-o pensiune, restaurant sau firma de transport.
Tatiana David a obtinut de la CHF, prin firma sa Dechanel SRL din Alba Iulia, un credit de 5000 de dolari pentru un echipament de laminare, asa incat pungile de cadouri pe care le confectiona au inceput sa aiba mai multa cautare. "Cand am inceput afacerea, eram sefa de librarie. Faceam pungi de cadouri cu hartie adusa din Germania. Dupa ce am luat utilajul, in 2001, am facut pungi laminate, de mai buna calitate, iar acum firma are trei angajati, iar cifra de afaceri a crescut de patru ori. Lucrez numai la comanda si am clienti fideli in toata tara, de la retele de magazine pana la firmele care le ofera anga-jatilor cadouri in pungi perso-nalizate. Cea mai mica punga facuta de noi era aproape cat o unghie, ii trebuia cuiva pentru un inel; cea mai mare punga era cam cat mine", ne-a povestit Tatiana David. Ea spune ca a achitat creditul in doi ani, iar de la vanzari de 50 de milioane a ajuns la o cifra de 400 de milioane de lei pe luna. Tatiana David creeaza modelele pungilor pentru cadouri dupa cum vrea clientul: "In preajma sarbatorilor de Craciun magazinele vor pungi cu flori, cu inimioare".

Marius Vasile Puiu, unul dintre patronii firmei Distins SRL din Alba Iulia, care si-a diversificat activitatea cu ajutorul unui credit de 4.000 de dolari obtinut in '95, spune ca a pornit afacerea dintr-o intamplare: "Vroiam o masa in sufragerie si, pentru ca n-am gasit cum vroiam, am facut eu una. M-am dus la sticlarie, mi-au taiat sticla; am montat-o eu acasa, pe un suport. Am vandut-o la consignatie, apoi am mai facut zece si le-am vandut. Luam sticla neagra si vopseam mesele cu spray-ul... Vindeam sute de mese pe luna. M-am lasat de serviciu, ca lucram ca inginer. M-am asociat cu inca doi prieteni si am facut o firma. Am participat la targuri si ne-am facut clienti in toata tara". Acum firma produce mobilier de sticla securizata - masute, biblioteci, mobilier pentru magazine - la comanda. Cu banii imprumutati, firma si-a dezvoltat activitatea, cumparand strunguri: "Acum ne ocupam si de prelucrari mecanice. Daca iarna, inainte de sarbatori, se cer multe masute (micute, de 800 de mii, sau de sufragerie, de sase persoane, care costa pana la 4 milioane de lei), de nu putem face fata, vara ne ocupam mai mult de confectii metalice, mai ales porti metalice, la comanda. Avem 12 angajati, iar vanzarile ajung la 700 de milioane de lei pe luna", ne-a mai spus Marius Vasile.

Program cu finantare de la USAID

CHF International Romania, reprezentanta a companiei americane private (non-profit) SHF International, a acordat in cei zece ani de activitate in Romania peste 22 de milioane de dolari, atat persoanelor fizice, cat si IMM-urilor, fiind create 23.000 de locuri de munca noi. Firma, cu sedii in Bucuresti si Timisoara, are birouri in 19 judete, portofoliul de credite fiind de 6 milioane de dolari. Cu finantare de la Agentia de Dezvoltare Internationala a SUA (USAID), CHF Romania coordoneaza un program pe cinci ani, avand o finantare de 13,3 milioane de dolari pentru dezvoltarea microintreprinderilor, a IMM-urilor. "In parteneriat cu Guvernul Romaniei, cu fonduri de la Banca Mondiala, CHF implementeaza doua programe de sapte ani pentru a asigura capital firmelor in curs de dezvoltare si a incuraja initiativa privata, precum si pentru a crea locuri de munca in zonele rurale si miniere neacoperite de servicii financiare din Romania", se arata intr-un comunicat al CHF. Aceste date au fost prezentate joi seara, la sarbatorirea a zece ani de activitate in Romania a CHF. La eveniment au participat reprezentanti ai mediului de afaceri, oficialitati romane si straine, fiind prezent si ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, J.D. Crouch.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri