BRD-Groupe Societe Generale, a doua banca de pe piata romaneasca dupa active si retea, si-a sporit portofoliul de credite cu 44% in 2007, cel mai rapid avans fiind inregistrat pe segmentul imprumuturilor pentru populatie, pe fondul extinderii masive a retelei.

Banca a obtinut anul trecut un profit net de 917 milioane lei (274,8 milioane euro), in crestere cu 40% fata de anul anterior, si un profit net consolidat a ajuns la 932 milioane lei (279 milioane euro), mai mare cu 36% fata de 2006.

Rezultatele vin intr-un an marcat de extinderea rapida a retelei bancii, care a ajuns la 806 unitati la finalul lui 2007, a doua ca marime dupa cea a Casei de Economii si Consemnatiuni. Reteaua bancii s-a extins cu 206 noi unitati (peste o treime) in 2007.

"Strategia pe care BRD a aplicat-o in 2007 s-a bazat pe dezvoltarea conceptului de banca de proximitate, caracterizat de adaptarea produselor la cererea pietei, un bun management al cheltuielilor si controlul strict al riscurilor", spun oficialii bancii.

Profitul bancii BRD SocGen a impulsionat Bursa de la Bucuresti, care a inchis sedinta de joi cu aprecieri considerabile de peste 3% pe toti indicii, in timp ce lichiditatea a scazut cu circa 16%, la 24,49 milioane lei (6,70 milioane euro).

Lichiditatea pietei principale a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a scazut joi cu circa 16%, la 24,49 milioane lei (6,70 milioane euro), in vreme ce rulajul sedintei precedente s-a cifrat la 29,14 milioane lei (7,99 milioane euro), datorita tranzactiilor cu obligatiuni in valoare de 5,01 milioane lei.

"Aprecierile din sedinta de joi sunt mai degraba influentate de rezultatele BRD SocGen si de evolutia burselor din afara, care au afisat aprecieri de peste 1% la cei mai importanti indici. Probabil ca scaderea de la inceputul anului a fost prea mare, asa ca e normal sa avem sedinte de revenire. Dar, cresterea de azi nu confirma o revenire a pietei, mai ales ca volumul de tranzactionare a fost la nivelul sedintelor precedente, adica la jumatate fata de rulajul mediu de anul trecut", a declarat, citat de NewsIn, Virgil Ivanov, analist KD Capital Management.

Portofoliul de credite al BRD a crescut cu 44% anul trecut pana la 27 miliarde lei (7,5 miliarde euro) lafinalul anului trecut, din care jumatate erau acordate populatiei. Imprumuturile acordate populatiei au avansat anul trecut cu 45%, in timp ce creditele catre companii au crescut intr-un ritm ceva mai lent, de 42%.

In totalul angajamentelor bancii, ponderea firmelor mici si mijlocii (IMM) era de 39% la sfarsitul anului trecut.

Depozitele atrase de la clienti au depasit la finalul anului trecut 27 miliarde lei, in crestere cu 37% fata de 31 decembrie 2006.

BRD a atras in 2007 peste 300.000 de noi clienti activi, iar personalul bancii a sporit cu 2.400 de noi salariati.

Venitul net bancar al bancii a fost anul trecut de 2,512 miliarde lei, mai mare cu 42% fata de anul precedent, iar rezultatul brut din exploatare a crescut cu 54% in raport cu 2006 pana la 1,407 miliarde lei.
Coeficientul de exploatare (cheltuieli generale/venit net bancar) a scazut fata de anul anterior la 44%, in ciuda mentinerii unui nivel ridicat al investitiilor, de 69 milioane euro, arata banca. Creditele neperformante ale bancii s-au mentinut la un nivel scazut, de 1,03% din totalul angajamentelor.

Randamentul capitalurilor proprii ( ROE - Return On Equity) a fost anul trecut de 35,4%,in scadere fata de performanta din primele noua luni din 2007 (39,7%), ca urmare a "includerii in capitalurile proprii a diferentei din reevaluare aferente mijloacelor fixe", se arata in comunicat.

In 2007, grupul financiar BRD s-a extins prin infiintarea a trei noi companii: BRD Fond de Pensii, care activeaza pe piata pensiilor private obligatorii (pilonul II), Sogeprom Romania, cu activitati de dezvoltare si promovare imobiliara, si ECS International, firma specializata in inchirierea de echipament IT.

Datele publicate au fost calculate conform standardelor romanesti de contabilitate, a mentionat banca.

Titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) au fost suspendate de la tranzactionare in deschiderea sedintei bursiere de joi, potrivit unui anunt publicat de Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

BRD-Groupe Societe Generale si-a sporit activele cu peste 45% anul trecut pana la 40,7 miliarde lei (11,3 miliarde euro), ca urmare a avansului creditelor cu 44%, si si avea o cota de piata apropiata de cea din 2006, de circa 16%, a spus directorul general adjunct al BRD, Sorin Mihai Popa.

BRD este, insa, mai putin interesata de cota de piata dupa active, deoarece acestea sunt mai putin relevante pentru o banca decat profitul net sau rentabilitatea, a mentionat Popa.

La finalul anului 2006, BRD avea active de 28,027 miliarde lei (8,287 miliarde euro) si o cota de piata de 16,28% in sistemul bancar romanesc.

Cota de piata dupa active a BRD a coborat usor, dat fiind ca activele sectorului bancar romaneasc au avansat mai rapid, cu 48,1% anul trecut, de la 175,19 miliarde lei (51,8 miliarde euro) la finalul lui 2006 pana la 259,47 miliarde lei (71,9 miliarde euro) in decembrie 2007, potrivit unui raport al Erste Bank publicat marti.

Pe depozite, cota de piata a BRD a crescut de la 17% in 2006 la 19% in 2007. In acelasi timp, pe segmentul creditelor imobiliare, cota de piata a bancii a ajuns la peste 12% in 2007, de la 10% in 2006, insa BRD va continua sa aiba o politica prudenta pe acest segment "dificil", a spus oficialul BRD.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri