Preturile actiunilor au scazut ieri pe majoritatea pietelor europene, cele mai afectate companii fiind cele din domeniile energetic si al producatorilor de metale, intre care Repsol, British Petroleum si BHP Billiton.

Indicele Dow Jones Stoxx 600, care masoara cele mai importante titluri europene, a scazut, dupa ce marti atinsese un maxim pe ultimii trei ani. Indicele a pierdut 0,2%, ajungand la 272,08 puncte la Londra la ora 10:18, dupa ce in ziua precedenta castigase 1,2 procente. Stoxx 50, echivalentul pentru primele 50 de companii europene, a scazut tot cu 0,2%, la fel ca si Euro Stoxx 50, acesta fiind calculat pentru firmele din zona euro.

Kingfisher, Enterprise Inns si Marks&Spencer au scazut si ele, iar in Marea Britanie un studiu privat a relevat ca, pentru prima data dupa 18 luni, vanzarile in servicii nu au crescut. Aceasta ii face pe analisti sa ia in calcul o scadere a celei de-a doua economii europene.

In toate cele 18 tari vestice in care bursele erau deschise, mai putin in Grecia, Danemarca si Luxemburg, indicii bursieri reprezentativi scazusera la inceputul zilei, cel mai mare minus venind din Austria, 0,6%. La Londra, FTSE 100 a scazut cu 0,4%, la 5006,8 puncte.

Companiile petroliere, care au o pondere de 11% in Stoxx 600, au avut cea mai mare pierdere, de 0,8 procente. Firmele din domeniul resurselor primare au avut cea de-a treia scadere, 0,6 procente.

Potrivit lui Philippe Gijsels, de la fondul de investitii Fortis, actiunile companiilor energetice scad deoarece o reducere a pretului petrolului le-ar micsora profitul. Aceasta in conditiile in care se estimeaza ca Departamentul Energiei din Statele Unite sa raporteze o crestere a rezervelor de benzina, motorina si a altor combustibili.

Un alt motiv de scadere a actiunilor este studiul Confederatiei Industriale Britanice, conform caruia vanzarile in domenii cum sunt hotelurile si restaurantele au scazut in luna mai, pentru prima data dupa 18 luni.

Printre putinele companii care au castigat se numara cele din domeniul electronicelor, intre ele STMicroelectronics si Royal Philips Electronics.

Euro si-a revenit

Moneda unica europeana a avut o evolutie opusa celei a actiunilor, avansand fata de dolar si fata de yen. Investitorii au fost incurajati sa cumpere euro de comentariile recente ale oficialilor europeni, acestia dand asigurari ca exista o sustinere politica suficienta pentru moneda unica. La ora 10:00 GMT, euro se tranzactiona cu peste o jumatate de procent mai sus fata de sfarsitul zilei de ieri, la 1,2336 $, cu aproape doi centi mai mult fata de minimul pe ultimele opt luni atins saptamana trecuta. Fata de yen, euro a crescut cu mai mult de 0,5%, ajungand la 131,82 yeni, cu un yen mai mult decat minimul pe 11 luni atins ieri. Un alt sprijin pentru euro a venit din directia lui Alan Greenspan, acesta nereusind sa ofere explicatii pentru faptul ca rata dobanzii pe termen lung, stabiliita de piata, nu urmeaza tendinta celei pe termen scurt, stabilita de Fed, creand astfel confuzie in piata.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri