"In tari precum Polonia, Ungaria sau Estonia, care au implementat mai devreme acest sistem, circa 40% dintre fondurile care s-au prezentat la start nu au rezistat pe piata", a mentionat Pescaru, care a adaugat ca nu se asteapta la abateri notabile in cazul pietei din Romania.

"Curand vom promova un proiect de norma privind tranzactiile cu actiunile administratorilor pentru a fi propus spre dezbatere publica, cu privire la achizitii, fuziuni sau fuziuni prin absorbtie. E clar ca pe partea de fuziuni trebuie respectata legislatia in domeniul societatilor comerciale, care este data de legea 31", a mai spus Dan Pescaru.

Dan Pescaru a explicat ca, in cazul unui fond care a atras deja 5.000 de participanti, "capacitatea de a rezista este asigurata timp de doi ani", deoarece un administrator "traieste" din veniturile pe care le realizeaza si din comisioane, care sunt destul de mici.

Directorul general adjunct al CSSPP a adaugat ca, dupa aceasta perioada, este greu de crezut ca un fond va rezista pe piata daca nu isi sporeste portofoliul de participanti.

Citeste si:

Pe de alta parte, companiile care au strans mai putin de 20.000 - 30.000 de participanti vor avea probeme certe, intrucat este greu sa stranga 50.000 de participanti in trei ani, atat cat prevede legea, considera Pescaru.

"Ramane de vazut daca administratorii care n-au reusit sa atraga un numar important de aderenti pana acum vor reusi in urmatorii ani, in detrimentul celor care si-au dovedit calitatile de buni promotori ai propriului produs", a mai spus directorul general adjunct al CSSPP, care a mentionat ca pe piata muncii intra, anual, intre 120.000 si 150.000 de contribuabili.

Primii 11 administratori controleaza 98,7% din piata, restul fiind impartit intre ceilalti 7 jucatori
Primii 11 jucatori controleaza aproape toata piata pensiilor obligatorii (98,7%), dupa atragerea unui numar de 3,938 milioane de participanti in intervalul 17 septembrie 2007 - 17 ianuarie 2008.