Problema proprietatii pasata pe piata de capital
Infiintarea Fondului Proprietatea, ca o solutie pentru rezolvarea problemei despagubirilor care trebuie acordate fostilor proprietari, nu i-a multumit pe acestia. La prima vedere, activele care vor fi transferate in portofoliul Fondului Proprietatea ar face cu ochiul oricarui investitor de pe piata de capital. Un fond de investitii care are participatii de 15% la Transelectrica, 23% la RomTelecom, 10% la Petrom sau 20% din CFR Marfa nu are cum sa nu trezeasca interesul. Iar lista poate continua. Ganditi-va ca SNP Petrom, una dintre vedetele ringului bursier autohton, are cotate pe piata de capital doar circa 7% din actiuni.

Fondul care va fi infiintat de guvernul Tariceanu poate deveni rapid una dintre cele mai mari entitati cotate pe piata de capital romaneasca. Si cu toate astea, proprietarii care urmeaza a primi participatii la Fond, in contul despagubirilor pentru bunurile confiscate de regimul comunist, nu sunt multumiti de solutia gasita. Ei reclama faptul ca, in afara acestor participatii la societati spectaculoase, multe dintre companiile de pe lista au probleme financiare. Multe au datorii si sunt pe pierdere. Sunt putine societati care sunt rentabile pe aceasta lista, spune Maria Teodoru, presedintele Asociatiei Proprietarilor. In plus, proprietarii reclama unele active transferate Fondului ca nesigure. Aici intra recuperarea unor creante de la fosti parteneri comerciali din lumea a treia ai Romaniei. Cea mai contestata este insa creanta de circa 700 de milioane de euro detinuta de statul roman la combinatul siderurgic de la Krivoi Rog. In lista este trecut ca aport la activele fondului intreaga creanta. Cat la suta din aceasta se va recupera si, mai ales, cand sunt necunoscute in ecuatii greu de rezolvat.

Reputatia in afaceri

Reputatia este un activ extrem de important, atat pentru companii, cat si pentru o tara. In mod surprinzator, analistii de la TRI*M CENTRE au constatat ca Romania sta mai bine decat Ungaria sau Franta la acest capitol.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri