Moneda nationala s-a depreciat azi cu peste sapte bani, pana la 3,7269 lei/euro, potrivit cursului de referinta afisat de banca centrala, pe fondul unor cumparari masive de euro, in contextul scaderii increderii in lei a investitorilor, mai rau decat fata de alte monede emergente, spun dealerii.

Joi, cursul de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei a fost de 3,6548 lei/euro.

"E greu sa spunem cine vinde lei, cert este ca increderea in piata romaneasca a scazut semnificativ. Mai degraba decat o contagiune a leului dinspre celelalte piete emergente, se pare ca noi ii influentam pe ei. Acestor conditii li se adauga si aversiunea fata de risc pe plan international, determinata de deprecierea dolarului si de scumpirea petrolului", a declarat dealerul Bancii Comerciale Carpatica (BCC) Florin Constantinescu, citat de NewsIn.

Inainte de deschiderea pietei valutare locale, moneda nationala s-a tranzactionat la 3,66 lei/euro, pentru ca apoi sa piarda treptat peste opt bani. La ora 13:55, bancile cumparau un euro cu 3,7403 lei si il vindeau cu 3,7470 lei.

Cursul afisat azi de banca centrala arata o depreciere cu 1,1% a monedei nationale fata de dolar, de la 2,4221 lei/dolar, cat era joi, la 2,4496 lei/dolar.

Pe pietele internationale, moneda americana a continuat sa se deprecieze puternic, pana la noi cotatii minime istorice fata de euro, depasind nivelul de 1,52 dolari/euro, iar la 13:55 ora Romaniei, cotatia era de 1,5193 dolari/euro.

Banca centrala a afisat, in prima parte a zilei, un nivel al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 9,16% pe an, usor peste cel de 9,14% de joi. Dobanda pentru depozitele overnight plasate (ROBOR) a fost de 9,84% pe an, usor sub cea din ziua precedenta, de 9,86%.

Dobanzile interbancare la depozitele pentru o zi, de tip overnight, se mentin la un nivel ridicat, de peste 10%, ca urmare a nivelului relativ scazut al lichiditatii din piata.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Curs valutar BNR astazi, 21 martie: leul creste fata de euro si dolar