Moneda nationala s-a depreciat azi cu 0,93%, pana la 3,7617 lei/euro, potrivit cursului de referinta afisat de banca centrala, pe fondul cumpararilor masive de euro din regiune, in contextul cresterii aversiunii fata de risc a investitorilor, sustin analistii.
Vineri, cursul de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei a fost de 3,7269 lei/euro.

"Leul a urmat tendinta regionala, pentru ca toate monedele din zona s-au depreciat, mai ales forintul. Cam dupa o ora de tranzactionare, au aparut si ordine de vanzare de valuta, iar leul s-a mai apreciat. E posibil sa fi fost si o interventie, dar cu siguranta s-au marcat si multe profituri. si celelalte monede s-au apreciat usor dupa deprecierea din prima parte a zilei", a explicat analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu, citat de NewsIn.

Constantinescu a atras atentia ca piata se confrunta cu o aversiune sporita la risc inca de vineri, mai ales ca bursele din Statele Unite au inchis saptamana pe rosu, iar yenul japonez si francul elvetian se apreciaza, semn ca investitorii isi retrag plasamentele in monede emergente pentru plasamente mai sigure.
"Sunt testate in continuare nivelurile de rezistenta, iar 3,78 lei/euro pare sa fie unul dintre ele, dar e posibil sa vedem cursul si la 3,80 lei/euro", a mai apus analistul Credit Europe Bank.

Inainte de deschiderea sedintei valutare locale, leul era tranzactionat la 3,7460 lei/euro, pentru ca apoi sa se deprecieze constant, ajungand la cel mai scazut nivel, de 3,7870 lei/euro cu putin inaintea orei 10:00.

Dupa atingerea acestui varf, cursul a coborat in acelasi ritm in care urcase, iar la ora 11:00 bancile cumparau un euro cu 3,7795 lei si il vindeau cu 3,7855 lei. Ulterior, leul si-a reluat usor deprecierea, iar la 14:00 cursul era de 3,7620-3,7700 lei/euro.

BNR nu a mai afisat un curs atat de ridicat din 28 ianuarie, cand era de 3,7690 lei/euro.

Cursul afisat astazi de banca centrala arata o depreciere cu 1,2% a monedei nationale fata de dolar, de la 2,4496 lei/dolar, cat era vineri, la 2,4788 lei/dolar.

Pe pietele internationale, moneda americana s-a apreciat de la 1,5237 la 1,5162 dolari/euro, iar la 14:00 ora Romaniei, cotatia era de 1,5188 dolari/euro.

Banca centrala a afisat, in prima parte a zilei de azi, un nivel al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 9,19% pe an, usor peste cel de 9,16% de vineri.

Dobanda pentru depozitele overnight plasate (ROBOR) a fost de 9,86% pe an, usor peste cea de la sfarsitul saptamanii anterioare, de 9,84%.

Dobanzile interbancare la depozitele pentru o zi, de tip overnight, se mentin la un nivel ridicat, de 9,5-10,5%, ca urmare a nivelului relativ scazut al lichiditatii din piata.

Banca centrala a atras azi 622,1 milioane lei (165,4 milioane euro), de la trei banci, pe care i-a plasat in depozite cu scadenta la doua saptamani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri