Listarea unei companii la BVB aduce, potrivit specialistilor pietei de capital, o serie de beneficii de la atragerea de finantare in conditii reduse de cost la imagine. Daca in anii trecuti putine firme s-au declarat interesate de a intra in ringul bursier, din acest an, din ce in ce mai multe vor la BVB.

In anii trecuti, in general, mai degraba au iesit companii de la Bursa decit au intrat. Totusi, incepind din acest an, numarul firmelor interesate de a intra la Cota Bursei a crescut foarte mult. Au intrat de la inceputul anului doua societati (SSIF Broker si Vrancard) si cred ca vor mai intra citeva pina la finalul lui 2005, zice Marius Plugaru, director SSIF Ieba Trust. Incep sa stea la coada pentru a intra in ringul bursier, mai sustine domnia sa.

Societate deschisa

Prima conditie pe care trebuie sa o indeplineasca o companie care doreste sa fie cotata la Bursa este sa devina o societate deschisa, zice Emil Ogica, vicepresedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest. O firma poate deveni societate deschisa daca unul dintre actionarii companiei doreste sa vinda actiunile pe care le detine sau societatea face o majorare de capital.

Urmeaza inregistrarea actiunilor

Pentru ca firma sa fie inscrisa la Cota Bursei, emitentul trebuie sa faca dovada inregistrarii respectivelor valori mobiliare la Oficiul de Evidenta al Valorilor Mobiliare, organizat de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. Valorile mobiliare inscrise la Cota Bursei trebuie sa fie liber transferabile. Pentru inscrierea valorilor mobiliare la Cota Bursei compania respectiva va incheia un contract pentru prestarea serviciilor de registru cu BVB sau cu o societate de registru independent conectata la sistemul Bursei.

Capitalul social minim obligatoriu

Bineinteles, intrebarea pe care si-o pun directorii ori proprietarii unor societati se refera la conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca companiile pentru a intra in ringul bursier. Una dintre conditiile cele mai importante este legata de perioada de activitate a companiei. Emitentul (firma respectiva) trebuie sa aiba minimum trei ani de activitate, iar in ultimii doi ani sa fi obtinut profit. Urmeaza inevitabil capitalul social. Valoarea acestuia trebuie sa fie de cel putin (echivalentul in lei) opt milioane euro pentru companiile care intra la categoria I a Bursei si de doua milioane de euro pentru cele tranzactionate la categoria II.

Alte clauze

E drept, conditiile care trebuie indeplinite de companie nu s-au terminat. O alta este legata de numarul actiunilor aflate in circulatie. Astfel, nu trebuie uitat ca minimum 15% din numarul actiunilor emise si aflate in circulatie trebuie sa fie detinut de cel putin 1.800 de actionari, excluzind persoanele implicate si angajatii emitentului. Fiecare dintre acesti 1.800 de actionari trebuie sa detina un numar de actiuni a caror valoare totala minima sa fie de 100.000 de lei. Procentul de minimum 15% mentionat mai sus trebuie sa reprezinte minimum 75.000 de actiuni.

Accesul la Internet este obligatoriu

Intr-o lume in care informatia circula tot mai repede nu putea lipsi din lista de conditii pentru cotarea la Bursa accesul la Internet. Astfel, in regulamentul BVB se mai arata ca emitentul trebuie sa detina o pagina proprie de Web, accesibila prin Internet, in care sa fie cuprinse cel putin urmatoarele informatii: rezultatele financiare anuale, semestriale, trimestriale si toate anexele acestora intocmite atit potrivit legii contabilitatii, cit si potrivit Standardelor Internationale de Contabilitate.

Banii din dividende trebuie platiti fara discriminari

O ultima conditie pentru companiile care doresc sa intre in ringul bursier este legata de plata dividendelor. Astfel, emitentii sint obligati sa stabileasca si sa aduca imediat la cunostinta Bursei si a publicului data-limita pina la care se va efectua plata dividendelor curente cuvenite, aceasta obligatie intrind sub incidenta furnizarii continue a informatiilor. Companiile listate la BVB sint obligate sa faca plata dividendelor fara privilegii si fara discriminari, prin stabilirea unor criterii juste si echitabile.

Avantaje

E drept lista cu obligatiile companiilor din ringul bursier este mult mai lunga, noi incercind doar sa prezentam pe cele mai importante. Dar, cu siguranta, managerii companiilor intrate in ringul bursier vor sa cunoasca si care sint avantajele pe care le ofera Bursa. Cel mai mare avantaj este dat de atragerea de finantare cu costuri reduse fara dobinda. Acest fapt se poate face prin emiterea de noi actiuni pentru care societatea va acorda in viitor dividende actionarilor, asta daca va avea profit, zice Emil Ogica. Domnia sa mai sustine ca un mare cistig vine si din imaginea pe care o ofera Bursa companiilor listate. Totul este ca cei interesati sa doreasca sa intre in ringul bursier.

Flamingo se listeaza la Bursa

Flamingo International va fi prima firma din domeniul IT cotata la Bursa. Oferta publica primara de actiuni se va derula in perioada 15-22 iunie 2005 si va fi urmata la scurta vreme de listarea la bursa a actiunilor. Se vor scoate la vinzare 17 milioane de actiuni nou emise prin majorare de capital, cu optiunea de majorare cu 15% pe perioada ofertei, care reprezinta 20% dintre actiunile companiei.

Pretul la care se pot face subscrieri pentru cumparare este cuprins intre 18.000 si 24.000 de lei pentru o actiune. Suma obtinuta va fi folosita pentru realizarea planurilor de dezvoltare in urmatorii ani. Principala noutate o constituie intentia conducerii grupului de a deschide in anii urmatori supermagazine IT, care sa se intinda pe o suprafata de 1.500 de metri patrati.

Aceasta intentie s-ar putea materializa in 2006 sau 2007. Se va mai investi in dezvoltarea unei retele de 70 de magazine destinate comercializarii produselor destinate amatorilor de mobilitate, precum telefoanele mobile, laptopurile sau camerele video. Se va insista insa pe dezvoltarea retelei de magazine din strainatate, mai ales a celor din Bulgaria si Serbia, compania intentionind ca in anii urmatori sa se impuna pe piata regionala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri