Valoarea bunurilor finantate pe piata romaneasca de leasing a avansat cu 51,59% pana la 4,94 miliarde euro in 2007, in special datorita intrarii de noi societati, depasind astfel estimarile initiale cu circa 650 milioane euro, a declarat astazi secretarul general al ALB, Adriana Ahciarliu, citat de NewsIn.

Estimarile initiale ale Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB) cu privire la piata leasingului autohton vizau o valoare de 4,3 miliarde euro in 2007, in crestere cu 32% fata de 2006, cand au fost finantate bunuri in valoare de peste 3,26 miliarde euro.

Ahciarliu a mentionat ca, in 2007, segmentul imobiliar si-a dublat ponderea, de la 5% la aproape 10%, ponderea echipamentelor a crescut de la 20 la 22%, in timp ce ponderea auto a scazut de la 70% la aproximativ 68%.

"Au fost intrari noi in piata (n.r. societati de leasing) pe care nu am avut timp sa le evaluam si care au depasit asteptarile noastre pentru primul an de activitate", a explicat Ahciarliu pentru NewsIn. Ea a adaugat ca asociatia a estimat o crestere de numai 32% in conditiile in care 2007 era primul an de functionare a pietei de leasing sub autoritatea Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Se pare ca reglementarile aduse de banca centrala au fost de bun augur in sensul ca am inceput sa revenim toti pe un standard unic de intelegere a acestui business, a normelor de prudentialitate si as putea spune si pe standarde unice de raportare", a mai spus secretarul general al ALB.

Societatile de leasing din Romania au finantat active totale in valoare de aproape 5 miliarde de euro in 2007, potrivit datelor centralizate de Asociatia de Leasing si Servicii Financiare NeBancare (ALB) si de Asociatia Societatilor de Leasing din Romania (ASLR).

Atat ALB, cat si ASLR sunt afiliate la Federatia Europeana a Asociatiilor Societatilor de Leasing - Leaseurope si concentreaza 97% din piata autohtona de leasing.

ALB a ajuns la 32 de companii membre si la o cota de piata estimata de 92%, dupa ce a atras sapte noi membri, printre care divizia de leasing operational a Volksbank, firma ce a marcat deschiderea organizatiei catre acest segment.

Noile companii atrase sunt Immoconsult, divizia de leasing operational a grupului Volksbank, Finicredito, Porsche Leasing IFN, Romstal Leasing IFN, Impuls Leasing IFN, Egnatia Leasing IFN si Ager Leasing IFN, a precizat secretarul general al ALB. Decizia a fost luata in cadrul adunarii generale extraordinare a ALB din 11 februarie. Societatile nou intrate in cadrul organizatiei vor face raportari catre ALB din 2008.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si