Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a blocat, martea trecuta, transferul celor 46 de milioane de actiuni emise de societatea de asigurari Astra, pachet rezultat in urma unei majorari de capital social care a avut loc in 2003.

In urma acestei operatiuni, actionarul majoritar al Astra, firma Nova Trade, isi majora participatia la capitalul social al societatii pana la 94,6 la suta. Pachetul de actiuni in cauza face, insa, obiectul unui litigiu, in urma caruia actiunile ar putea fi anulate.
Astfel, SIF Banat-Crisana, actionar minoritar la Astra, a contestat in instanta majorarea de capital din 2003, cand Nova Trade a dat ca aport un imobil din Bucuresti.

Anularea pachetului de actiuni litigios ar putea avea repercusiuni asupra companiei austriece de asigurari Uniqa, care a preluat, martea trecuta, prin intermediul Bursei Electronice Rasdaq un pachet de 27 la suta din actiunile companiei de asigurari Astra pentru 361,7 miliarde lei, vanzatorul fiind firma Nova Trade.

"Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a solicitat cumparatorului Uniqa o pozitie in scris in legatura cu acest aspect, pe care o asteptam in cursul zilei de azi (ieri -n.r.)", ne-a declarat, ieri, Ciprian Ene, purtatorul de cuvant al institutiei.

In felul acesta, CNVM vrea sa se asigure ca grupul austriac stie asupra caror riscuri se expune.