A doua saptamana din luna iunie a fost una de crestere la Bursa de Valori Bucuresti, insa nu si la nivelul lichiditatii bursiere, care s-a mentinut la cote destul de reduse, totalizand 525 miliarde lei. Valoarea tranzactiilor nu s-a modificat, astfel, foarte mult fata de saptamana precedenta, cand rulajul total a atins 556 miliarde lei. Sedinta de tranzactionare de vinerea trecuta a consemnat, insa, un record negativ la nivelul lichiditatii, cea mai scazuta din acest an, de 76 miliarde lei. Cu toate acestea, piata de capital a avut o evolutie pozitiva in ceea ce priveste cursurile principalilor emitenti, toti cei trei indicatori apreciindu-se, chiar daca valorile au fost modeste. Piata SIF-urilor a facut cea mai frumoasa figura, consemnand o crestere saptamanala de 2,06 procente, in timp ce BET si BET-C au inregistrat variatii asemanatoare, in jurul a 1,7 procente. Alin Brendea, director de operatiuni la SSIF Prime Transaction, sustine ca surpriza placuta a saptamanii a fost SNP Petrom, care a inregistrat o ascensiune de 12 la suta, depasind pragul psihologic de 4.000 pe actiune. De asemenea, segmentul SIF-urilor a avut o evolutie pozitiva care s-a detasat fata de restul pietei. "In saptamana precedenta, cresterea SIF-urilor a fost corectata de scaderi pana la noi minime istorice. Prima saptamana din luna iunie a fost mai volatila in ceea ce priveste cursul SIF-urilor, in timp ce saptamana trecuta, acesta s-a stabilizat", a afirmat Brendea. O explicatie pentru lichiditatea din ce in ce mai scazuta inregistrata in ultima perioada la BVB, in opinia lui Alin Brendea, ar fi ca la actualele preturi, vanzatorii nu prea mai sunt in piata, preturile majoritatii actiunilor redevenind interesate pentru cumparatori. "Pentru saptamana in curs, cel mai probabil mi se pare sa continue trendul din ultimele zile. Cele mai mari sanse le au cresterile moderate, de 1-2 la suta, in timp ce lichiditatea nu va fi una foarte buna", estimeaza analistul pentru zilele urmatoare. Cu toatea acestea, Brendea nu exclude ca, de azi, bursa sa intre pe o panta ascendenta. El arata ca titlurile din domeniul petrolier, financiar si farmaceutic, principalele de la cota bursei, au redevenit interesante, avand in vedere rezultatele financiare bune raportate pe primul trimestru si cotatiile actuale deosebit de atragatoare.

Fuziunea BVB-BER va spori increderea investitorilor straini in piata autohtona de capital

O schimbare radicala fata de atractivitatea ridicata pe care o avea, in prima luna a anului, piata de capital romaneasca pentru investitorii straini, a intervenit in luna martie, cand volumul vanzarilor a fost cu mult mai mare decat cel al intrarilor de capital strain, afirma Anca Dumitru, director general al Bursei Electronice Rasdaq, ca raspuns la iesirile destul de ridicate de capital strain de pe BER in luna mai. "Cauzele care au provocat acest fenomen trebuie cautate in mult discutatele modificari ale Codului fiscal, in polemicile pe marginea demutualizarii Bursei si crearii Depozitarului Central, in intarzierea cu care se realizeaza regulamentele de catre CNVM. Euroscepticismul manifestat in ultima perioada poate, de asemenea, contribui la scaderea interesului investitorilor straini fata de piata romaneasca de capital, pana vor aparea mai multe clarificari legate de problemele interne ale UE si programul extinderii. Cu siguranta, mesajul clarificarii statutului Bursei de Valori, fuziunea celor doua burse, vor da un semnal pozitiv, care va spori increderea in trendul pozitiv al pietei romanesti de capital", sustine Anca Dumitru. Iesirile de capital strain la Bursa Electronica Rasdaq in luna aprilie au fost de 39 miliarde lei, reprezentand 12 la suta din volumul total al vanzarilor, in vreme ce intrarile de capital au fost mai mici, de circa 25 miliarde lei, numai 64 la suta din volumul iesirilor. In luna mai, iesirile de capital strain au crescut la 100 miliarde lei, reprezentand 18 la suta din volumul total al vanzarilor, intrarile mentinandu-se la un nivel redus, de numai 42 miliarde lei, mai putin de 50 la suta din intrari.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri