Ritmurile diferite ţn care au scŃzut dobÔnzile cerute de bŃnci la creditele ţn lei ║i cele plŃtite la depozitele constituite ţn lei au lŃsat loc bŃncilor pentru marje mai mari, aratŃ datele BŃncii Na■ionale.

La sfÔr¬itul lunii martie dobÔnda medie pentru creditele noi acordate ţn lei persoanelor fizice a fost de 22,3% pe an, ţn scŃdere cu aproape cinci puncte procentuale fa■Ń de luna octombrie a anului trecut.
TotodatŃ, dobÔnda medie plŃtitŃ pentru depozitele noi a fost de 10,4%, cu 3,5 puncte procentuale mai micŃ decÔt ţn urmŃ cu ║ase luni. Pentru termenele scurte, de pÔnŃ la ║ase luni, dobÔnzile sunt ţnsŃ mai ridicate decÔt aceste medii.

Pentru termenul de ║ase luni diferen■ialul de dobÔndŃ era la sfÔr║itul lui martie mai mare decÔt ţn octombrie anul trecut, chiar ţn condi■iile ţn care ratele au scŃzut atÔt la credite, cÔt ║i la depozite. ╬n aceste ║ase luni diferen■a dintre dobÔnzile active ║i cele pasive a ţnregistrat ţnsŃ unele cre║teri semnificative, ajungÔnd ţn februarie la aproape 16 puncte procentuale, fa■Ń de 10,2 puncte ţn octombrie. DupŃ scŃderile de dobÔnzi la credite din primŃvarŃ, diferen■ialul s-a redus, ţnsŃ numai pÔnŃ la 11,5 puncte, peste nivelul din octombrie. Agregat pentru toate termenele, diferen■ialul de dobÔndŃ a scŃzut ţn ║ase luni (octombrie 2004 - martie curent) cu pu■in peste un punct, pÔnŃ la 12 puncte procentuale.

Ritmurile diferen■iate de scŃdere a dobÔnzilor au permis ţnsŃ bŃncilor sŃ ob■inŃ marje mai mari, adicŃ profituri mai ţnsemnate, ceea ce s-a vŃzut ţn rezultatele peste a║teptŃri din primul trimestru.

Aceasta ţn condi■iile ţn care dobÔnzile la depozite au cŃzut abrupt din ianuarie, ţn timp ce la credite bŃncile au amÔnat sŃ opereze ajustŃri pÔnŃ cÔnd tendin■a s-a confirmat. De altfel, singura scaden■Ń pentru care dobÔnzile la credite au coborÔt sub pragul de 20% pe an este cea de peste cinci ani. Majoritatea ţmprumuturilor cu scaden■e mai mari de cinci ani sunt cele imobiliare.

Bancherii spun cŃ reducerea dobÔnzilor ║i cre║terea concuren■ei vor determina ║i reducerea treptatŃ a marjelor de dobÔndŃ pe pia■Ń ║i, implicit, a cÔ║tigurilor din dobÔnzi. Astfel, urmŃtorul pas ar fi concentrarea pe sporirea cÔ║tigurilor din comisioane, prin mŃrirea rulajelor. PÔnŃ atunci ţnsŃ, bŃncile profitŃ din plin de beneficiile unei scŃderi de dobÔnzi care lasŃ loc pentru majorŃri de marje. Situa■ia se datoreazŃ ║i insuficientei dezvoltŃri a pie■ei ║i a culturii economice, majoritatea celor care economisesc neavÔnd la ţndemÔnŃ alte alternative de investire a banilor decÔt depozitele bancare. La fel cum cei mai mul■i dintre cei care doresc sŃ se ţmprumute trebuie sŃ apeleze la o bancŃ.
Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â.├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din sec╚Ťiunea Finan╚Ťe - B─ânci »


Setari Cookie-uri