Ritmurile diferite în care au scăzut dobânzile cerute de bănci la creditele în lei și cele plătite la depozitele constituite în lei au lăsat loc băncilor pentru marje mai mari, arată datele Băncii Naționale.

La sfârȘitul lunii martie dobânda medie pentru creditele noi acordate în lei persoanelor fizice a fost de 22,3% pe an, în scădere cu aproape cinci puncte procentuale față de luna octombrie a anului trecut.
Totodată, dobânda medie plătită pentru depozitele noi a fost de 10,4%, cu 3,5 puncte procentuale mai mică decât în urmă cu șase luni. Pentru termenele scurte, de până la șase luni, dobânzile sunt însă mai ridicate decât aceste medii.

Pentru termenul de șase luni diferențialul de dobândă era la sfârșitul lui martie mai mare decât în octombrie anul trecut, chiar în condițiile în care ratele au scăzut atât la credite, cât și la depozite. În aceste șase luni diferența dintre dobânzile active și cele pasive a înregistrat însă unele creșteri semnificative, ajungând în februarie la aproape 16 puncte procentuale, față de 10,2 puncte în octombrie. După scăderile de dobânzi la credite din primăvară, diferențialul s-a redus, însă numai până la 11,5 puncte, peste nivelul din octombrie. Agregat pentru toate termenele, diferențialul de dobândă a scăzut în șase luni (octombrie 2004 - martie curent) cu puțin peste un punct, până la 12 puncte procentuale.

Ritmurile diferențiate de scădere a dobânzilor au permis însă băncilor să obțină marje mai mari, adică profituri mai însemnate, ceea ce s-a văzut în rezultatele peste așteptări din primul trimestru.

Aceasta în condițiile în care dobânzile la depozite au căzut abrupt din ianuarie, în timp ce la credite băncile au amânat să opereze ajustări până când tendința s-a confirmat. De altfel, singura scadență pentru care dobânzile la credite au coborât sub pragul de 20% pe an este cea de peste cinci ani. Majoritatea împrumuturilor cu scadențe mai mari de cinci ani sunt cele imobiliare.

Bancherii spun că reducerea dobânzilor și creșterea concurenței vor determina și reducerea treptată a marjelor de dobândă pe piață și, implicit, a câștigurilor din dobânzi. Astfel, următorul pas ar fi concentrarea pe sporirea câștigurilor din comisioane, prin mărirea rulajelor. Până atunci însă, băncile profită din plin de beneficiile unei scăderi de dobânzi care lasă loc pentru majorări de marje. Situația se datorează și insuficientei dezvoltări a pieței și a culturii economice, majoritatea celor care economisesc neavând la îndemână alte alternative de investire a banilor decât depozitele bancare. La fel cum cei mai mulți dintre cei care doresc să se împrumute trebuie să apeleze la o bancă.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
90% din industria IT, concentrata in doar 5 judete