Aviva Fond de Pensii, al patrulea jucator de pe piata pensiilor obligatorii, vrea sa urce intre primii trei administratori pe pilonul II in urmatorii trei ani, dupa ce isi va mari semnificativ cota de piata.

"Suntem foarte interesati de cresterea cotei de piata, chiar sa o dublam daca se poate in urmatorii trei ani, pentru a ajunge in Top 3 pe piata pensiilor private obligatorii", a spus, potrivit NewsIn, directorul general execultiv al societatii, Eugen Voicu.

El a explicat ca, in aceste conditii, societatea va beneficia de alocarea unui numar mai mare de participanti care vor fi distribuiti aleatoriu la urmatoarele "loterii".

Distributia aleatorie se face, dupa reglementarile in vigoare, proportional cu cota de piata atinsa pana la momentul respectiv de fiecare jucator.

Voicu a adaugat ca societatea mizeaza pe atragerea de aderenti, in conditiile in care randamentele ar fi printre cele mai mari de pe piata, "ca urmare a unor decizii bune de investitii".

Randamentul minim pe pilonul II ar putea fi calculat dupa numai un an de la inceperea activitatii de colectare, si nu dupa 24 de luni cat prevede legea, pentru a da un semnal in piata, potrivit arbitrului pensiilor private.

Conform estimarilor, pe piata muncii intra anual intre 120.000 si 150.000 de romani.

Cel putin trei fonduri de pe pilonul II care au strans putini participanti sunt in negocieri de vanzare a portofoliului de clienti potrivit unor surse, iar unele companii mijlocii de pe piata au decis deja sa cumpere sau sa fuzioneze cu administratori mici pentru cresterea cotei de piata.

Aviva ocupa locul al patrulea in piata pensiilor private obligatorii, cu 305.849 de participanti si o cota de piata de 7,36%.

Pe locul al treilea se afla Generali, cu 389.607 clienti si 9,37% din piata, iar pe locul al doilea Allianz-Tiriac cu 1,065 milioane de persoane inscrise (25,63% din piata). ING a atras 1,38 milioane de clienti si controleaza o treime din piata(33,2%).

Dupa procesul de redistribuire a celor 332.706 de salariati care nu au optat in cele patru luni ale campaniei de aderare pentru niciun fond, fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) au ajuns la 4,15 milioane de clienti, care le vor varsa lunar 2% din salariul lor brut. In urmatorii opt ani, cota va creste la 6% din salariul brut.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Ar putea schimba pensiile private regulile jocului in piata imobiliara?
Setari Cookie-uri