O data ce ti-ai deschis un cont la o societate de brokeraj, ai facut cunostinta cu brokerul tau si ai invatat ce inseamna un ordin de vanzare/cumparare, te poti considera investitor cu acte in regula. Partea cea mai grea insa abia de acum incepe.

Stabilirea portofoliului de investitii, adica alegerea celor mai performante actiuni. Acest lucru se realizeaza in functie de suma cu care s-a deschis contul. Cum spuneam in articolul anterior, majoritatea societatilor de brokeraj recomanda o suma minima de 10 milioane de lei. Brokerii sunt de parere ca, cu cat suma investita este mai mare, cu atat se poate realiza un portofoliu diversificat. De ce este nevoie de diversificare? Pentru ca astfel, spun brokerii, poate fi micsorat riscul de a pierde foarte mult atunci cand pretul unora dintre actiuni intra pe o panta descendenta. Asadar, daca unele tilturi scad, altele pot sa creasca si, astfel, se acopera pierderea.

Criteriile dupa care se aleg actiunile ce vor fi cumparate tin mai ales de rezultatele financiare ale companiilor emitente. De aceea, este esential pentru investitor sa aiba acces la cat mai multe analize financiare, sa urmareasca raportarile anuale si trimestriale ale emitentilor. Astfel de informatii pot fi obtinute de la brokerul cu care se lucreaza, de pe site-urile societatilor de brokeraj, de pe site-ul Bursei sau din ziare.

O analiza realizata de specialistii de la societatea de brokeraj Ieba Trust, focalizata pe cinci companii considerate cele mai performante si pe cele cinci SIF-uri, ne poate da o idee in ce priveste formarea unui portofoliu. Brokerii fac precizarea ca principalul criteriu de selectie este dat de lichiditatea actiunilor. In acest sens, societatile prezentate au contribuit cu 88% la valoarea tranzactiilor de la inceputul lui 2005 pana in prezent la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), pe piata Regular. Al doilea criteriu este dimensiunea companiilor, in functie de capitalizarea bursiera a acestora. Aceste companii au o capitalizare ridicata, iar expunerea la risc a unui portofoliu format din aceste actiuni este moderata, sunt de parere brokerii de la Ieba Trust. In fine, ultimul criteriu utilizat este evolutia potentiala a sectoarelor de activitate ale companiilor respective, in functie de estimarile la nivel macroeconomic.

Exemple de companii ce pot forma un portofoliu

SIF 1 Banat Crisana - actiunile au inchis ultima sedinta la pretul de 12.800 lei. In ultima luna, valoarea titlurilor a crescut cu 6,6%, iar capitalizarea este de 7 miliarde de lei.

SIF 2 Moldova - ultimul pret este 10.800 lei/actiune. Intr-o luna, cursul a crescut

cu 4,8%. Capitalizarea este de 5,6 miliarde de lei.

SIF 3 Transilvania - pretul titlurilor este 12.900. Pe utlima luna, valoarea actiunilor nu a crescut, dar nici nu a scazut. Capitalizarea este de 7 miliarde de lei.

SIF 4 Muntenia - pretul unei actiuni este 8.400 lei. Cursul a scazut in ultima luna

cu 3,9%, capitalizarea fiind de 6,8 miliarde de lei.

SIF 5 Oltenia - a inchis ultima sedinta la 12.800 lei/actiune. Pretul a crescut in utlima luna cu 4,9%, iar capitalizarea s-a situat la 7,4 miliarde de lei.

BRD - cursul unui titlu este de 43.000 lei, iar in ultima luna a scazut cu 3,3%. Capitalizarea este de 59,9 miliarde de lei.

Banca Transilvania (TLV) a scazut luna trecuta cu 9,4%. In prezent, cursul este de 7.200 lei/actiune.

Petrom (SNP) - valoarea unei actiuni stabilita la finalul sedintei de vineri este de 3.900 lei. Pretul a crescut in ultima luna cu 22,7%, iar capitalizarea este de 76 miliarde de lei.

Rompetrol Rafinare (RRC) - titlurile au ajuns la nivelul de 791 lei/actiune, in ultima luna inregistrand o scadere de 12,6%. Capitalizarea este de 16 miliarde de lei.

Sicomed (SCD) - pretul actiunilor nu a crescut in ultima luna, dar nici nu a scazut, cursul fiind de 7.000 lei/actiune. Capitalizarea este de 2,9 miliarde de lei.

(N.R. Averea: acest portofoliu reprezinta doar un exemplu, in nici un caz o recomandare pentru investitii)



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri