Negritoiu: Deprecierea leului mareste dobanzile la credite

Bancile au tendinta de a limita riscurile, inclusiv pe cele valutare, iar deprecierea monedei nationale creste riscurile pentru banci si implicit costurile, care se transfera in majorarea dobanzilor, a spus directorul general al ING Bank Romania, Misu Negritoiu.

"Noi luptam mai mult decat BNR pentru limitarea creditului in valuta, deoarece de multe ori, riscul valutar nu este cel perceput", a spus Negritoiu, citat de NewsIn.

"Daca separi riscul de transfer si riscul de ridicare a convertibilitatii, el se reflecta in cresterea costurilor financiare, deci in majorarea dobanzilor, asa cum s-a intamplat deja. Deprecierea leului se simte si se transfera in cresterea dobanzilor, iar costul creditelor in lei creste mai rapid decat costul creditelor in valuta", a adaugat el.

Efectul deprecierii leului se aduga, astfel, majorarii dobanzii de politica monetara a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) cu 2% - de la 7% pe an in octombrie la 9% in februarie, care a urcat dobanzile interbancare, referinta pentru dobanzile variabile la imprumuturile bancare.

De altfel, portofoliul de credite al ING Bank Romania are o structura echilibrata - 50% in lei si 50% in euro, a explicat Negritoiu. Pe segmentul de wholesale, creditele in lei au chiar o pondere mai mare (55%), in timp ce imprumuturile in euro reprezinta restul de 45%.

In schimb, creditele in valuta au cea mai mare pondere - de 60% - pe segmentul de retail, imprumuturile in lei reprezentand 40%, a mai spus directorul general al bancii.

La finalul lunii ianuarie, 55% din valoarea imprumuturilor acordate de bancile de pe piata romaneasca populatiei si firmelor era reprezentata de credite in valuta, restul de 45% fiind in lei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri