13 Iunie 2005

Clientii companiilor de leasing vor finantari pe o perioada mai mare de timp

Ponderea contractelor de leasing cu o perioada de derulare de patru si cinci ani a crescut fata de anii anteriori, desi majoritatea finantarilor sunt incheiate inca pe un interval de trei ani, a declarat presedintele Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR), Cornel Coca Constantinescu.

Cresterea perioadei de finantare a fost adoptata de companiile de leasing datorita cererii clientilor care doresc sa faca fata unui efort financiar lunar mai mic. Constantinescu a precizat insa ca, o data cu prelungirea perioadei contractuale, intregul cost al leasingului se majoreaza. El a adaugat ca durata contractelor de leasing trebuie corelata cu perioada de viata si amortizare a bunului.

"Modificarea legislatiei privind leasingul in sensul pastrarii valorii reziduale de 20% doar pentru ratiuni fiscale va conduce la o prelungire a perioadei de leasing", a completat Constantinescu.

In opinia sa, la nivelul ASLR, doar companiile dealerilor auto isi permit sa finanteze autovehicule, prin credit furnizor, pe perioade mai mari de 4 ani.
La randul sau, secretarul general al Asociatiei de Leasing Bancar (ALB), Adriana Ahciarliu, a afirmat ca durata contractelor de leasing este data, in primul rand, de natura bunului finantat. La nivelul celor noua companii membre ALB, perioada dominanta a contractelor este 2-3 ani, respectiv 3-4 ani, cu un procentaj similar, de 36%. Contractele de leasing incheiate pe o perioada intre 4-5 ani si 1-2 ani reprezinta, fiecare, in jur 10%. Ultima categorie este reprezentata de contractele pe o perioada de 5 ani (6%) sau de un an (3%). Oficialul ALB a aratat ca din categoria bunurilor finantate pe o perioada de peste 5 ani fac parte imobilele, proiectele de investitii si echipamentele agricole a caror plata se face sezonier.

La nivel european, 66% din contractele de leasing imobiliar sunt incheiate pe o perioada cuprinsa intre 8 si 16 ani.



Citeste si