Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a respins, miercuri, toate ofertele la licitatia de titluri de stat, anuntata la un volum de 100 milioane lei (26,9 milioane euro), cu scadenta la 27 martie 2009, considerand prea mare randamentul cerut de banci, a anuntat, miercuri, banca centrala.

"Ministerul Economiei si Finantelor respinge in totalitate ofertele de cumparare depuse, considerandu-le la un nivel neacceptabil al randamentului", se arata in comunicatul publicat de banca centrala.

Cererea de cumparare din partea bancilor a fost de 361,4 milioane lei (97,3 milioane euro).

La licitatia de miercuri, 26 martie, au depus oferte de cumparare de titluri de stat 12 dealeri primari: ABN Amro Bank, Alpha Bank Romania, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Comerciala Romana (BCR), Banca Transilvania, Bancpost, Citibank Romania, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), ING Barings, MKB Romexterra Bank, Raiffeisen Bank si UniCredit tiriac Bank.

Titlurile de stat scoase la vanzare au fost de tipul cu discont, nepurtatoare de dobanda. Acestea sunt vandute la un pret initial mai mic decat valoarea nominala, diferenta dintre pretul initial si valoarea nominala fiind numita discont, care reprezinta beneficiul cumparatorului.

Ministerul Finantelor a anuntat ca va lansa in primul trimestru din 2008 cinci emisiuni de obligatiuni de tip benchmark si sase emisiuni de titluri de stat cu discont, in valoare totala de 4 miliarde lei.

Deficitul bugetar pe 2007 s-a dovedit a fi de doar 2,33% din PIB, in conditiile in carea insumat 9,43 miliarde lei (2,8 miliarde euro), sub estimarile Ministrului Economiei si Finantelor, de 2,4% din PIB, potrivit standardelor romanesti de calcul, respectiv la 2,7% conform standardului european ESA95.

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, recent, ca vrea sa aduca deficitul bugetar spre 2% din PIB in acest an si a precizat ca va inainta premierului un plan de reducere a cheltuielilor bugetare cu 1,1 miliarde euro in 2008.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
TBI Bank a înregistrat un profit net de aproape 23 milioane euro în 2019
Setari Cookie-uri