Piata de negociere extrabursiera pentru tranzactii cu actiunile mai putin lichide de pe Rasdaq va fi operationala in cateva zile, conform declaratiilor lui Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, citat de Mediafax.

"Pe aceasta piata vor fi tranzactionate societatile cu lichiditate mai redusa, in prezent listate pe Rasdaq. Crearea acestei piete este un prim pas spre procesul de consolidare tehnica a pietei de capital", a aratat Farmache. El a adaugat ca inceperea operatiunilor este o chestiune de zile. "Din punct de vedere tehnic, totul este pregatit. Asteptam o lista finala de la registrele independente prin care va fi stabilit numarul societatilor care vor fi translatate pe platforma Arena a Bursei. Tinand cont de faptul ca vor fi tranzactionate companii cu un nivel redus al lichiditatii, nu va fi nevoie ca piata sa fie deschisa zilnic. Vom testa programul de functionare. Ne consultam si cu reprezentantii Rasdaq", a spus oficialul BVB.

Adrian Resmerita, director la Departamentul Emitenti al Bursei Electronice Rasdaq, ne-a explicat ca piata deal extrabursiera (XMBS), care va functiona pe sistemul Arena al BVB, este una de negociere asemanatoare cu cea pe care o avea Rasdaq. El a adaugat ca pe aceasta piata vor fi transferate, cel mai probabil vineri, 51 de emitenti dintre cei 1158 ramasi pe Rasdaq, care se tranzactioneaza sporadic. Pana in prezent, 107 societati listate pe Bursa Electronica Rasdaq au fost introduse pe platforma Arena a BVB. Din aceasta luna, inca 12 emitenti tranzactionati la BER vor folosi sistemul Arena, alte 1158 de societati urmand sa fie translatate pana in luna septembrie.

Limita de variatie pentru ordinele deal va fi de 25 la suta

Pe piata de negociere extrabursiera nu va exista o valoare minima pentru un ordin deal, nivelul blocului de tranzactionare fiind de un instrument financiar, iar limita de variatie, aplicata atat pentru cotatii informative, cat si pentru ordine deal, va fi de 25 la suta fata de pretul de referinta stabilit. Pretul de referinta este pretul mediu calculat in fiecare sedinta in care s-au incheiat, in piata de negociere extrabursiera, tranzactii cu instrumentul financiar respectiv. Piata de negociere extrabursiera reprezinta un segment al pietei valorilor mobiliare care functioneaza pe principiul negocierii directe intre participanti si se bazeaza pe cotatii informative si ordine deal. Pe piata deal din cadrul Bursei de Valori Bucuresti, valoarea minima admisa a unui ordin deal este de doua miliarde de lei, iar variatia maxima a pretului ordinelor deal este de 15 la suta fata de pretul de referinta. Cotatia informativa reprezinta intentia, nu si obligatia, de a cumpara sau a vinde un numar de instrumente financiare la un anumit pret, in piata de negociere extrabursiera. Un intermediar poate introduce o cotatie in scopul informarii celorlalti operatori asupra intentiei sale de a incheia o tranzactie prin negociere directa, el nefiind obligat sa confirme ordinele deal primite, care au aceleasi caracteristici cu ale cotatiei informative. In schimb, ordinul deal este o oferta ferma de cumparare sau de vanzare a unui anumit numar de valori mobiliare, introdusa in piata de negociere extrabursiera si transmisa direct de catre un broker catre un altul.

Instrumentele financiare cumparate prin mecanisme de negociere extrabursiera vor putea fi instrainate numai dupa decontarea acestora. Fuziunea dintre BVB si Rasdaq ar putea avea loc in luna septembrie, pana la sfarsitul anului fiind preconizata si unificarea cu Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu. Noua arhitectura a Bursei de Valori Bucuresti SA va fi compusa din piata reglementata si un sistem alternativ de tranzactionare (ATS).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri